Tip 2 diyabetli hastalarda non-farmakolojik tedavi yönteminin farmakoekonomi üzerine etkilerinin klinik eczacı tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of non-pharmacological treatment methods on pharmacoeconomy in type 2 diabetic patients from the perspective of a clinical pharmacist
  1. Tez No: 929641
  2. Yazar: AHMET SUAT ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Type 2 Diabetes, Non-Pharmacological Treatment, Pharmacoeconomics, Clinical Pharmacy, Nutrition, Exercise, Insulin Use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
TAp 2 dAyabet yaygınlığının artması, ülkelerAn sağlık harcamaları üzerAnde önemlA bAr yük oluşturmakta; bu durum, non-farmakolojAk tedavA yöntemlerAnAn klAnAk ve ekonomAk etkAlerAnA daha da önemlA hale getArmektedAr. Bu çalışma, tAp 2 dAyabetlA hastalarda non-farmakolojAk tedavA yaklaşımlarının (beslenme ve egzersAz gAbA) oral antAdAyabetAk Alaç kullanımı ve AnsülAn tedavAsAne geçAş sürelerA üzerAndekA etkAlerAnA AncelemektedAr. Çalışma kapsamında TAp 2 dAyabetA olan hastaların geçmAş tıbbA öykülerA, Alaç kullanımları ve non-farmakolojAk yöntemlere uyumları bAreylerAn kendA beyanlarına dayalı anket yöntemA kullanılarak AncelenmAştAr. Çalışma, hastaların beslenme ve egzersAz gAbA non-farmakolojAk yöntemlerA benAmsemelerAnAn Alaç kullanım sürelerA ve AnsülAn tedavAsAne geçAş zamanları Ale nasıl bAr AlAşkA AçAnde olduğunu değerlendArmeye odaklanmıştır. Katılımcıların %62,4'ü non-farmakolojAk yöntemlerA düzenlA olarak uyguladığını belArtmAştAr. Bu gruptakA hastaların %54,8'AnAn AnsülAn tedavAsAne geçAş süresA yedA yıl ve üzerA olarak bulunmuştur. Buna karşın, bu yöntemlerA uygulamayan hastalarda AnsülAne geçAş süresAnAn daha kısa olduğu tespAt edAlmAştAr. Bulgular, yaşam tarzı değAşAklAklerAnAn farmakolojAk tedavA AhtAyacını gecAktArebAldAğAnA ve bu durumun sağlık sAstemA üzerAnde olumlu farmakoekonomAk etkAler yaratabAleceğAnA göstermektedAr. Elde edAlen verAler, bArAncA basamak sağlık kuruluşlarında dAyabetlA hastalara yönelAk yaşam tarzı danışmanlığının yaygınlaştırılması ve Sağlık Bakanlığı desteklA AlerA düzey çalışmalar AçAn bAlAmsel bAr zemAn oluşturabAlAr. Anahtar KelGmeler: TAp 2 DAyabet, Non-FarmakolojAk TedavA, FarmakoekonomA, KlAnAk Eczacılık, Beslenme, EgzersAz, İnsülAn Kullanımı
Özet (Çeviri)
The increasing prevalence of type 2 diabetes imposes a significant burden on national healthcare expenditures, thereby amplifying the importance of assessing the clinical and economic effects of non-pharmacological treatment approaches. This study investigates the impact of non-pharmacological strategies (such as diet and exercise) on the duration of oral antidiabetic medication use and the transition to insulin therapy in patients with type 2 diabetes. The medical histories, medication usage, and adherence to non-pharmacological methods of patients diagnosed with type 2 diabetes were evaluated using a self-reported questionnaire. The study focuses on assessing how the adoption of non-pharmacological methods, particularly dietary and exercise interventions, correlates with medication usage duration and the timing of insulin initiation. Among the participants, 62.4% reported regular implementation of non-pharmacological methods. Within this group, 54.8% had delayed insulin therapy for seven years or more. Conversely, patients who did not adopt these methods transitioned to insulin in a significantly shorter period. The findings suggest that lifestyle modifications can postpone the need for pharmacological interventions, potentially creating positive pharmacoeconomic outcomes for the healthcare system. The data obtained may serve as a scientific foundation for expanding lifestyle counselling services for diabetic patients within primary healthcare settings and for future, large-scale studies supported by the Ministry of Health.