Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi boyunca büyük memeli faunası
Large mammals along Ankara-İzmir High Speed Railway
  1. Tez No: 929642
  2. Yazar: İLAYDA DENİZ ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Hızlı Tren Hattı, büyük memeli canlılar, habitat parçalanması, gen akışı, fotokapan, yol ekolojisi, ekolojik köprü, High Speed Railway, large mammals, habitat fragmentation, gene flow, camera trap, road ecology, ecological bridge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı (AIYHT) boyunca büyük memeli türlerinin geçiş davranışlarını incelemeyi ve demiryolunun oluşturduğu bariyer etkisini azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Büyük memeliler, ekosistem işleyişi ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından önemli bir yer tutmakta olup, altyapı projeleri bu türlerin hareketliliğini sınırlayarak habitat parçalanmasına ve gen akışının azalmasına yol açabilmektedir. Araştırma kapsamında, 11 ay boyunca 54 farklı noktaya yerleştirilen fotokapanlar aracılığıyla veri toplanmış, hedef türlerin dağılımları ve geçiş yapısı kullanım eğilimleri analiz edilmiştir. Çakal (Canis aureus), yaban domuzu (Sus scrofa) ve yaban tavşanı (Lepus europaeus) gibi türlerin bazı bölgelerde yoğunlaştığı ve geçiş yapısı tercihlerinin türler arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle çakalların viyadük ve tünel gibi geniş yapıları daha sık kullandığı, yaban domuzlarının ise bu yapılara karşı daha çekingen davrandığı gözlemlenmiştir. Alt geçitlerin bitki örtüsünden yoksun ve dar yapılı olması, geçiş oranlarını düşüren başlıca unsur olarak öne çıkmıştır. Elde edilen bulgular, geçiş yapılarının tasarımında hedef türlerin ekolojik ve davranışsal özelliklerinin dikkate alınmasının önemine işaret etmektedir. Ayrıca çit sistemlerinin iyileştirilmesi ve uzun vadeli izleme çalışmalarının sürdürülmesi önerilmektedir. Bu çalışma, demiryolu projeleri gibi büyük ölçekli altyapı uygulamalarında yaban hayatının korunmasına yönelik somut ve uygulanabilir veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the movement behavior of large mammal species along the Ankara–Izmir High-Speed Railway (AIHSR) and to develop strategies to mitigate the barrier effect caused by the railway. Large mammals play a key role in ecosystem functioning and the sustainability of biodiversity; however, infrastructure projects may limit their mobility, leading to habitat fragmentation and a decrease in gene flow. Within the scope of the research, data were collected over an 11-month period using camera traps placed at 54 different locations. The spatial distribution of target species and their tendencies to use wildlife crossing structures were analyzed. It was observed that species such as the golden jackal (Canis aureus), wild boar (Sus scrofa), and European hare (Lepus europaeus) were concentrated in specific areas, and their preferences for crossing structures varied between species. In particular, jackals were found to use wide structures such as viaducts and tunnels more frequently, while wild boars appeared to be more reluctant to use these structures. The lack of vegetation and narrow design of underpasses were identified as major factors reducing their use. The findings emphasize the importance of considering the ecological and behavioral characteristics of target species in the design of wildlife crossing structures. In addition, improving fencing systems and maintaining long-term monitoring efforts are recommended. This study provides concrete and applicable data for the conservation of wildlife in large-scale infrastructure projects such as high-speed railways.