KRONİK HEPATİT B TANILI HASTALARDA GERÇEK YAŞAMDA ENTEKAVİR VE TENOFOVİR DİSOPROKSİL FUMARAT TEDAVİLERİNİN UZUN DÖNEM ETKİNLİK VE GÜVENLİLİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
- Tez No: 929725
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BATIREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, entekavir, tenofovir disoproksil fumarat, tedavi naif, etkinlik, güvenlilik, uzun dönem, Hepatit B, Viral hepatit, İlaç yan etkileri ve istenmeyen reaksiyonlar, Chronic hepatitis B, entecavir, tenofovir disoproxil fumarate, treatment naive, efficacy, safety, long-term, Hepatitis B, Drug-related side effects and adverse reactions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik hepatit B (KHB)'de tedavinin amacı; yaşam süresini uzatmak ve kalitesini arttırmak, hepatit B'ye bağlı siroz, hepatosellüler karsinom gibi karaciğer ilişkili komplikasyonlarını engellemek, gelişirse komplikasyonları düzeltmek ve hastalığın reaktivasyonunu önlemektir. Bu çalışmada amacımız, tedavi naif hastalarda uzun dönem entekavir ve tenofovir disoproksil fumarat tedavilerinin etkinlik ve güvenlilik açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Gerçek yaşamda retrospektif, tanımlayıcı bu araştırmamıza 01.01.2010 – 01.01.2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniklerinde takip edilen tedavi naif olup entekavir (0,5 mg/gün) ve tenofovir disoproksil fumarat (245 mg/gün) alan KHB hastalarını dahil ettik. Hastaları biyokimyasal, virolojik ve serolojik yanıttan oluşan etkinlik ve böbrek fonksiyon testleri, kemik mineral yoğunluğu ve kolesterol değerlerinden oluşan güvenlilik açısından tedavi türüne göre 2 gruba ayırarak retrospektif olarak irdeledik. Bulgular: Çalışmamıza kronik hepatit B tanısıyla 100 entekavir kullanan ve 95 tenofovir disoproksil fumarat kullanan toplamda 195 hasta dahil edildi. Hastaların başlangıç ile 3., 6., 12., 24., 60. ve 120. ay verileri incelendi. Etkinlik değerlendirmesinde her iki tedavi grubu arasında virolojik, serolojik ve biyokimyasal yanıt açısından anlamlı farklılık yoktu. Noninvaziv fibrozis indekslerinden başlangıç ve takipte APRI ve FIB-4 skoru açısından her iki tedavi grubu arasında farklılık yoktu. Güvenlilik değerlendirmesinde tedaviler arasında böbrek fonksiyon testleri değişimi açısından farklılık yoktu. Kolesterol değerleri açısından tenofovir disoproksil fumarat kullanan hastalarda tedavinin 5.yılında LDL ve total kolesterol değerleri entekavir grubuna göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. Kemik mineral yoğunluğu değişimi incelemesinde tenofovir disoproksil fumarat kullananlarda ortalama 5. yılda yapılan ardışık ölçümde kemik mineral yoğunluğunda anlamlı azalma saptandı. Hastalarda laktik asidoz, böbrek yetmezliği vb. ciddi yan etkilere rastlanmadı. Sonuç: Her iki tedavi grubu arasında uzun dönemde etkinlik açısından anlamlı farklılık yoktu. Uzun dönem güvenlilik açısından kolesterol değerlerindeki düşüş tenofovir disoproksil fumarat grubunda daha yüksekti. Böbrek fonksiyon testleri değişimi gruplar arasında benzerdi. Tenofovir disoproksil fumarat kullananlarda kemik mineral yoğunluğunda anlamlı düşüş saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of treatment in chronic hepatitis B is to increase the quality and duration of life, prevent liver complications such as cirrhosis and hepatocellular carcinoma due to hepatitis B, correct complications and prevent reactivation of the disease. In this study, we compared the efficacy and safety of entecavir and tenofovir disoproxil fumarate treatments in treatment-naive patients. Materials and Methods: In this real-life retrospective descriptive study, we included treatment-naive CHB patients who were followed up in the Health Sciences University Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinics between 01.01.2010 and 01.01.2023 and received entecavir (0.5 mg/day) and tenofovir disoproxil fumarate (245 mg/day). The patients were retrospectively investigated by dividing them into 2 groups according to the type of treatment in terms of efficacy consisting of biochemical, virological and serological responses and reliability consisting of renal function tests, bone mineral density and cholesterol values. Results: A total of 195 patients were included in our study, 100 of whom used entecavir and 95 of whom used tenofovir disoproxil fumarate due to chronic hepatitis B. The patients' data at the beginning and 3, 6, 12, 24, 60 and 120 months were examined. As an efficacy assessment, there was no significant difference between the two treatment groups in terms of virological, serological and biochemical responses. There was no difference between the two treatment groups in terms of APRI and FIB- 4 scores at the beginning and follow-up from noninvasive fibrosis indices. According to the safety assessment, there was no difference in terms of renal function test changes between the treatments. In terms of cholesterol values, LDL and total cholesterol values were found to be significantly lower in the 5th year of treatment in patients using tenofovir disoproxil fumarate compared to the entecavir group. In the bone mineral density change examination, a significant decrease in bone mineral density was detected in consecutive measurements performed at an average of 5 years in those using tenofovir disoproxil fumarate. No serious side effects such as lactic acidosis, renal failure, etc. were observed in the patients. Conclusion: There was no significant difference in terms of long-term efficacy between the two treatment groups. In terms of long-term safety, the decrease in cholesterol values was higher in the tenofovir disoproxil fumarate group. The change in kidney function tests was similar between the groups. A significant decrease in bone mineral density was detected in those using tenofovir disoproxil fumarate.