SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÜÇÜNCÜ EL SİGARA DUMANI HAKKINDAKİ İNANÇ VE FARKINDALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF HEALTH WORKERS' BELIEFS AND AWARENESS ABOUT THIRD-HAND SMOKE
  1. Tez No: 929730
  2. Yazar: FİDAN ŞERİFE ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü el sigara dumanı Sağlık çalışanları, Third-hand cigarette smoke, healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Sigara kullanımı, önlenebilir ölüm nedenleri halen arasında ilk sırada yer almaktadır. Yapılan araştırmalar, sigara dumanının sadece kişinin kendisinin kullanması veya içilen kişinin yanında bulunmakla değil, uzun süre önce sigara içilmiş bir ortamda bulunmanın bile sağlık için zararlı olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda sağlık çalışanlarının üçüncü el sigara dumanı hakkında ki inanışları ve farkındalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde çalışan 388 hekim ve hemşire/ebe ile yürütülmüştür. Araştırmada katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sigara kullanım özellikleri ve sigara dumanı maruziyetlerine yönelik sorular ile Üçüncü El Sigara Dumanı Hakkındaki İnanışlar (BATHS-T) Ölçeği'ne verdikleri cevaplar araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır ve uygun istatistiki yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Araştırmamızda kadın, sigara kullanmayan, evlerinde sigara içilmesine izin vermeyen katılımcıların üçüncü el sigara dumanı hakkındaki inanç ve farkındalıklarının tüm boyutlarda anlamlı olarak daha yüksek olduklarını saptadık. Doktor katılımcıların kalıcılık alt boyutunda hemşire/ebe'lere kıyasla ÜESD inanışları daha yüksekti. Evlerinde sigara içilmesine izin veren katılımcıların ÜESD hakkındaki inanışlarının, sigara içilmesine izin vermeyenlere oranla daha düşük olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Smoking remains the leading cause of preventable deaths. Studies have shown that exposure to cigarette smoke, whether through personal use, being near someone who smokes, or being in an environment where smoking has occurred long ago, poses significant health risks. This study aims to evaluate healthcare workers' beliefs and awareness regarding third-hand cigarette smoke. Method: This study was conducted with 388 physicians and nurses/midwives working at Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. Data were collected using face-to-face interviews with participants to gather information on their sociodemographic characteristics, smoking habits, and exposure to cigarette smoke. Participants' responses to the“Beliefs About Third-Hand Smoke (BATHS-T)”scale were analyzed using appropriate statistical methods. Findings and Conclusion: The study found that female participants, non-smokers, and those who do not allow smoking in their homes had higher awareness and belief levels regarding the harmful effects of third-hand smoke. Participants who were unaware of third-hand smoke tended to have lower levels of awareness and belief in its harmful effects compared to those who were aware.