Bir aile sağlığı merkezine başvuran üreme çağındaki kişilerin fertilite sağlığı hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels about fertility health of people of reproductive age application to a family health center
- Tez No: 929739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fertilite, Fertilite sağlığı, İnfertilite, Fertility, Fertility Health, Infertility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç:Fertilite sağlığı, üreme çağındaki bireyler için psikolojik ve sosyal iyilik hallerinin sağlanmasında oldukça önemlidir. Fertilite sağlığını korumak, kişilerin fertiliteyi etkileyen faktörleri bilmesi ile mümkün olabilir.Bu araştırmada üreme çağındaki bireylerin fertilite sağlığı hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Kesitsel nitelikte planlanan araştırmamıza S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla Eğitim ASM'ye 01.11.2022-01.02.2023 tarihleri arasında başvuran, 18-49 yaş aralığında olan bireyler dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara yaş, cinsiyet, medeni durum gibi sosyo-demografik özellikleri inceleyen 13 soruluk bilgi formu ile fertilite sağlığını etkileyen bazı değişkenler ile ilgili bilgi düzeyini değerlendirmek üzere 30 soruluk Fertilite Sağlığı Bilgi Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda katılımcılar, duygusal stresin ve sınav kaygısı gibi faktörlerin kadın mensturalsiklusu üzerindeki etkilerini değerlendiren sorulara %84 oranında doğru yanıt vermiştir. Yoğun egzersiz yapmanın erkek doğurganlığı üzerindeki negatif etkisini değerlendiren soruya katılımcıların yalnızca %32'si doğru yanıt vermiştir. Erkek doğurganlığının 40 yaşından sonra azaldığını belirten ifadeye katılımcıların yalnızca % 39,5'i doğru yanıtını vermiştir. Eğitim durumu ile fertilite sağlığını etkileyen faktörler hakkında sorulan sorulara verilen doğru yanıt oranı incelendiğinde erkek doğurganlığı ve yaş ile ilgili sorulara verilen doğru yanıtlar ile eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız sonuçları incelendiğinde; fertilite sağlığı bilgi ölçeğinde incelenen maddelere doğru yanıt verme oranının neredeyse tüm sorularda eğitim düzeyi ile arttığı görülmüştür. Ancak özellikle erkek fertilitesi ve yaş ile olan ilişkisi konusunda bilgi boşlukları olduğu görülmüştür. İnfertilite ve yardımcı üreme tekniklerine başvurma sıklığının gittikçe arttığı günümüzde infertilite nedenleri ile ilgili toplumu bilgilendirmek koruyucu hekimlik kapsamında değerlendirilmelidir. Birinci basamak sağlık kurumlarında fertilite sağlığı eğitimleri düzenlemek, infertilite nedeniyle çiftlerin karşılaşmak zorunda kaldıkları maddi ve manevi yükü engellemek açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Fertility health is very important in providing psychological and social well- being for individuals of reproductive age. Protecting fertility health can be possible by knowing the factors that affect fertility.The aim of this study was to evaluate the knowledge levels of individuals of reproductive age regarding their fertility health. Material and Method: Individuals between the ages of 18-49 who applied to the Tuzla Education Family Health Center of SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between 01.11.2022-01.02.2023 were included in our cross-sectional study. A 13- question information form examining sociodemographic characteristics such as age, gender, marital statusand a 30-question Fertility Health Knowledge Scale evaluating knowledge level about some variables affecting fertility health were applied to all participants. Results: As a result of the study, participants gave correct answers to questions evaluating the effects of factors such as emotional stress and exam anxiety on the female menstrualcycle at a rate of 84%. Only 32% of the participants gave the correct answer to the question evaluating the negative effect of intense exercise on male fertility. Only 39.5% of the participants gave the correct answer to the statement indicating that male fertility decreases after the age of 40. Whent he rate of correct answers given to questions about factors affecting fertility health and education status was examined, no significant relationship was observed between education status and correct answers given to questions about age and it's effects on male fertility. Conclusion: When the results of our study were examined, it was observed that the rate of giving correct answers to the items examined in the fertility health knowledge scale increased with the education level in almost all questions. However, there were knowledge gaps especially regarding therelationship between male fertility and age. In today's World where the frequency of seeking infertility and assisted reproductive techniques is increasing, informing the public about infertility causes should be evaluated within the scope of preventive medicine. Organizing fertility health education in primary health care institutions would be useful to prevent the financial and emotional burden faced by couples due to infertility.