Laparoskopik jinekolojik olgularda uygulanan plan bloklarının postoperatif analjezi üzerine etkileri
Effects of plane blocks on postoperative analgesia in laparoscopic gynecologic cases
  1. Tez No: 929742
  2. Yazar: MACİD ORDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erektörspina plan bloğu, postoperatif analjezi, superiorhipogastrikpleksus bloğu, total laparoskopikhisterektomi, Erectorspinaeplaneblock, postoperativeanalgesia, superiorhypogastricplexusblock, total laparoscopichysterectomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Total laparoskopikhisterektomi (TLH), günümüzde yaygın uygulanan jinekolojik operasyonlardan biridir ve postoperatif ağrı yönetiminde çeşitli analjezi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; TLH operasyonlarında uygulanan erektörspina plan bloğu (ESPB) ile superiorhipogastrikpleksus bloğunun (SHPB) postoperatif analjezik etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Etik Kurul onayı (22.02.2022 tarih ve 2022/514/220/10 karar no) ve bilgilendirilmiş hasta onamları alındıktan sonra çalışmamıza; 18-65 yaş arası, ASA (AmericanSociety of Anesthesiologist) risk skoru I ve II olan, genel anestezi altında elektif TLH operasyonu uygulanan 60 hasta dahil edildi. Randomizasyon için kapalı zarf yöntemi kullanılarak hastalar, ESPB ve SHPB olmak üzere iki gruba ayrıldı. ESPB grubundaki hastalara cerrahi işlem sonunda; T10 seviyesinde 10 mL %0,5 bupivakain ve 5 mL %2 lidokain kullanılarak bilateralerektörspina plan bloğu uygulandı. SHPB grubundaki hastalara intraoperatif dönemde 20 mL %0,5 bupivakain ve 10 mL %2 lidokain kullanılarak superiorhipogastrikpleksus bloğu uygulandı. Postoperatif dönemde tüm hastalara hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı ile tramadolintravenöz olarak uygulandı. Hastaların tramadol tüketim miktarları (mg), VAS skorları, komplikasyon ve bulantı-kusma düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Demografik veriler bakımından gruplar arasında fark bulunmadı. Hastaların postoperatif total tramadol tüketimleri, SHPB grubunda ESPB grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (28.4 ± 17.8 mg vs 42.9 ± 20.9 mg). SHPB grubundaki hastaların postoperatif ilk 12 saatteki vizüel analog skala (VAS) skorları, ESPB grubuna göre daha düşük bulundu. Bulantı-kusma görülme oranlarında gruplar arasında anlamlı (p>0.05) farklılık bulunmadı. Her iki grupta da herhangi bir komplikasyon görülmedi. Sonuç: TLH operasyonu geçiren hastalarda, SHPB uygulanan grupta postoperatiftramadol tüketimi ve VAS değerlerinin ESPB grubuna göre daha düşük olması, hastalarda herhangi bir komplikasyon gelişmemesi nedeniyle, SHPB uygulamasının ESPB'ye göre daha etkin ve güvenli bir postoperatif analjezi yöntemi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Total laparoscopichysterectomy (TLH) is one of themostcommongynecologicoperationsandvariousanalgesiamethodshavebeenappliedforpostoperativepainmanagement. Thisstudyaimstocomparethepostoperativeanalgesicefficacy of erectorspinaeplaneblock (ESPB) andsuperiorhypogastricplexusblock (SHPB) in TLH operations. MaterialsandMethods: Afterobtainingtheapproval of theEthicsCommittee of HealthSciencesUniversity Kartal Dr. Lütfi Kırdar City HospitalEthicsCommittee (decisionno. 2022/514/220/10dated 22.02.2022) andinformedpatientconsents, 60 patientsaged 18-65 years, with ASA (AmericanSociety of Anesthesiologist) risk scores I and II, whounderwentelective TLH operationunder general anesthesiawereincluded in ourstudy. Patientsweredividedintotwogroups as ESPB and SHPB usingthesealedenvelopemethodforrandomization. Patients in the ESPB groupunderwentbilateralerectorspinaeplaneblockwith 10 mL of 0.5% bupivacaineand 5 mL of 2% lidocaine at T10 level at theend of thesurgicalprocedure. Patients in the SHPB groupunderwentsuperiorhypogastricplexusblockwith 20 mL of 0.5% bupivacaineand 10 mL of 2% lidocaineintraoperatively. Inthepostoperativeperiod, tramadolwasadministeredintravenouslytoallpatientswith a patient-controlledanalgesia (PCA) device. Theamount of tramadolconsumption (mg), VAS scores, complicationandnausea-vomitinglevelswereevaluated. Results: Therewasnodifferencebetweenthegroups in terms of demographicdata. Postoperative total tramadolconsumptionwassignificantlylower in the SHPB groupcomparedtothe ESPB group (28.4 ± 17.8 mg vs 42.9 ± 20.9 mg). Visual analog scale (VAS) scores in thefirst 12 postoperativehourswerelower in the SHPB groupthan in the ESPB group. Therewasnosignificant (p>0.05) differencebetweenthegroups in theincidence of nauseaandvomiting. No complicationswereobserved in bothgroups. Conclusion: Since postoperativetramadolconsumptionand VAS valueswerelower in the SHPB groupcomparedtothe ESPB groupandnocomplicationsdeveloped in thepatientswhounderwent TLH operation, weconcludedthat SHPB is a moreeffectiveand safer postoperativeanalgesiamethodthan ESPB.