Miyopi progresyonu kontrolünde ortokeratoloji lens uygulamasının biyometrik ve refraktif parametreler üzerine etkisi
The effect of orthokeratology lens application on biometric and refractive parameters in controlling myopia progression
- Tez No: 929743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL PENBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aksiyel uzunluk, sferik değer, ortokeratoloji, çocuk, miyopi, Axial length, spherical value, orthokeratology, children, myopia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET AMAÇ : Miyopi progresyonu kontrolünde ortokeratoloji lens uygulamasının biyometrik ve refraktif parametreler üzerine etkisini incelemek Gereç ve yöntem : Başlangıç sferik değeri -1 D ve üzeri olan , 6 ayda miyopisinde -0,50 D progresyon görülen 8-16 yaş miyop olgular çalışma grubuna dahil edildi. Ortokaretoloji lensi (orto –K ) öncesi ve sonrası 1.gün , 1. Hafta , 1.ay , 6.ay , 1.yıl ve 2.yıl sferik ve silendirik değerleri, düzeltilmemiş görme keskinliği(DGK) , en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) , aksiyel uzunluk (AU) , keratometri değerleri(K1-K2-Kavg) ,yüksek sıralı aberasyonlar (YSA 4mm -6mm ) ,santral kornea kalınlığı(SKK),ön kamara deriliği(ÖKD), iridokorneal açı(İKA) ve kornea endotel hücre sayısı(KEHS) değerlendirildi. Miyopi tedavisinde tek odaklı gözlükler ile takip edilen olgular kontrol grubuna dahil edildi.Kontrol grubunda ilk muayene , 1. Yıl ve 2.yıl aynı parametreler değerledirildi. Bulgular : Ortokeratoloji öncesi ortalama düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK) 0,54±0,32 log MAR iken, 1. yılda 0±0,01 logMAR idi ve takiplerde aynı kaldı. Kontrol grubunda DGK 0,53±0,3 log MAR iken takiplerde vizyonda anlamlı azalma oldu, (p<0,0001).En iyi gözlükle düzeltilmiş görme keskinliği kontrol ve Orto-K öncesi 0.0 log MAR idi ve takip boyunca aynı kaldı. Orto-K öncesi ortalama sferik değer -3,8±1,45 D iken 1. Ayda -0,53±0,54 D'ye düştü ve takip boyunca anlamlı değişiklik olmadı. Kontrol grubu başlangıç sferik değer - 3,78±1,46 D iken 1. Yıl -4,16±1,47 D 'ye yükseldi. Astigmatizmadaki ortalama değişim 0.2 ± 0.5 D idi ve hiçbir gözde 1.00 D'den yüksek indüklenmiş astigmatizma görülmedi. Ön elevasyondaki K1-K2-Kavg düzleşme anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Orto-K grubunda birinci haftadan sonra SKK'da anlamlı azalma görüldü. (p<0.001) Kontrol ve Orto-K grubunda KEHS'nda anlamlı azalma saptandı. (p<0.001) Orto-K grubunda ÖKD'de ve İKA'da anlamlı azalma görüldü . ( p <0,001 , p<0,0001). Orto-K grubunda AU'ta anlamlı değişim görülmedi.(p=0,409) Kontrol grubunda AU'ta anlamlı uzama görüldü. (p<0,045) Kontrol grubunda AU ve sferik değerine göre hızlı progresyon görülme riski, Orto-K grubuna kıyasla yaklaşık 1.yıl 6,57 ve 13 kat daha fazla iken 2.yıl 6,57 ve 13,13 kat fazla bulunmuştur. Zernike analizinde YSA 4 mm ve 6mm de anlamlı artış bulundu (p<0,0001). Sonuç: Çocuk hastalarda ortokeratoloji lens tedavisi miyopik sferik değer ve aksiyel uzunluk progresyonunu yavaşlatmada etkili ve güvenli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To evaluate the effects of orthokeratology (Ortho-K) lens application on biometric and refractive parameters in controlling myopia progression. Materials and Methods: Myopic children aged 8-16 years with an initial spherical equivalent of -1 D or greater and a progression of at least -0.50 D over six months were included in the study group. Measurements of spherical and cylindrical values, uncorrected visual acuity (UCVA), best-corrected visual acuity (BCVA), axial length (AL), keratometry values (K1, K2, Kavg), higher-order aberrations (HOAs at 4 mm and 6 mm), central corneal thickness (CCT), anterior chamber depth (ACD), iridocorneal angle (ICA), and corneal endothelial cell density (ECD) were taken at baseline and after 1 day, 1 week, 1 month, 6 months, 1 year, and 2 years following Ortho-K lens application. The control group consisted of individuals treated with single-vision lenses, with measurements conducted at baseline, 1 year, and 2 years for the same parameters. Results: Before Ortho-K treatment, the mean UCVA was 0.54±0.32 logMAR, which improved to 0±0.01 logMAR by the 1st year and remained stable thereafter. In the control group, the baseline UCVA was 0.53±0.3 logMAR, with a significant decline over time (p<0.0001). The BCVA was 0.0 logMAR in both groups at baseline and remained unchanged throughout the follow-up. The mean spherical value in the Ortho-K group decreased from - 3.8±1.45 D at baseline to -0.53±0.54 D by the 1st month, with no significant changes thereafter. In the control group, the mean spherical value increased from -3.78±1.46 D at baseline to -4.16±1.47 D by the 1st year. The mean change in astigmatism was 0.2±0.5 D, and no induced astigmatism greater than 1.00 D was observed. Flattening of K1, K2, and Kavg values was significant (p<0.001). A significant reduction in CCT was observed after the first week in the Ortho-K group (p<0.001). Both groups showed a significant decrease in ECD (p<0.001). Significant reductions in ACD and ICA were noted in the Ortho-K group (p<0.001, p<0.0001). No significant changes were detected in AL in the Ortho-K group (p=0.409), while a significant elongation was observed in the control group (p<0.045). The risk of rapid progression based on AL and spherical values was approximately 6.57 and 13 times higher, respectively, in the control group compared to the Ortho-K group at the 1st year and 6.57 and 13.13 times higher at the 2nd year. Zernike analysis revealed a significant increase in HOAs at 4 mm and 6 mm (p<0.0001). Conclusion: Ortho-K lens treatment is an effective and safe method for slowing the progression of myopic spherical values and axial elongation in children.