Term yenidoğanlarda erken sepsis olgularında melatonin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of melatonin levels in cases of early sepsis in term newborns
  1. Tez No: 929773
  2. Yazar: BURÇİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Yenidoğan Sepsisi, Biyobelirteçler, Oksidatif Stres, Term Yenidoğan, Melatonin, Neonatal Sepsis, Biomarkers, Oxidative Stress, Term Infant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Erken sepsis tanısı alan term yenidoğanlar ile sağlıklı yenidoğanlarda anti-oksidan ve anti- inflamatuar bir hormon olan melatoninin düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: S.B.Ü Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2024 Aralık ve 2025 Ocak ayları arasında 37-42 hafta arası olup yenidoğan erken başlangıçlı sepsis tanısı alan 42 yenidoğan ile sağlıklı 42 yenidoğan çalışmaya dahil edildi. Yaşamın 24. Saatinde sepsis nedeniyle bakılan tetkiklere ek olarak 0,5 ml kan alınarak melatonin düzeyi bakıldı. 42 kontrol grubu için örnekler rutin incelemeler sırasında alındı. Bulgular: Tüm yenidoğanların hemogram parametreleri açısından yapılan değerlendirmede; sepsisli bebeklerdeki ortalama lökosit sayısı (18.44 ± 5.97 x10³/mm³), sağlıklı kontrol grubuna (15.68 ± 4.50 x10³/mm³) kıyasla yüksek bulundu (p = 0.019). Nötrofil sayısı, sepsisli grupta (12.28 ± 4.93 x10³/mm³) kontrol grubundaki nötrofil sayısına (9.36 ± 3.60 x10³/mm³) göre daha yüksek bulundu (p = 0.003). Nötrofil/Lenfosit oranı; sepsisli grupta median değer 2.70 [2.16 - 3.49], sağlıklı kontrol grubunda 1.87 [1.44 - 2.73] olarak bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p = 0.001). Çalışmamızda incelenen neonatal sepsisli bebeklerdeki ortalama melatonin düzeyleri (193.54 ± 61.85 pg/mL), kontrol grubundaki bebeklere (231.64 ± 71.12 pg/mL) kıyasla, anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p = 0.010). Sonuç: Çalışmamız erken neonatal sepsisli hastalarda melatonin düzeyinin sağlıklı kontrollere göre düşük olduğunu göstermiştir. Erken neonatal sepsiste melatonin düzeylerinin azalması, hastalığın patofizyolojik sürecinin bir parçası olabilir. Bu sebeple adjuvan tedavi olarak kullanılabilme potansiyeli olabilir. Ancak bu alanda daha geniş örneklemli, çok merkezli ve randomize kontrollü çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare melatonin levels—an antioxidant and anti-inflammatory hormone—in term neonates diagnosed with early-onset sepsis and healthy term neonates. Materials and Methods: A total of 42 term neonates (37–42 weeks of gestation) diagnosed with early-onset neonatal sepsis and 42 healthy term neonates were included in the study at the University of Health Sciences Bağcılar Training and Research Hospital between December 2024 and January 2025. At the 24th hour of life, an additional 0.5 mL blood sample was collected to measure serum melatonin levels along with routine laboratory tests in the sepsis group. For the control group, samples were obtained during standard evaluations. Results: Evaluation of hemogram parameters showed that the mean leukocyte count in the sepsis group (18.44 ± 5.97 ×10³/mm³) was significantly higher than in the control group (15.68 ± 4.50 ×10³/mm³) (p = 0.019). Similarly, neutrophil counts were significantly higher in septic neonates (12.28 ± 4.93 ×10³/mm³) compared to controls (9.36 ± 3.60 ×10³/mm³) (p = 0.003). The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) was also significantly higher in the sepsis group with a median of 2.70 [2.16–3.49] versus 1.87 [1.44–2.73] in controls (p = 0.001). Notably, the mean serum melatonin level in septic neonates (193.54 ± 61.85 pg/mL) was significantly lower than in healthy controls (231.64 ± 71.12 pg/mL) (p = 0.010). Conclusion: Our study demonstrated that melatonin levels were significantly lower in neonates with early-onset sepsis compared to healthy controls. The decrease in melatonin may reflect part of the underlying pathophysiological process in neonatal sepsis. Thus, melatonin may have potential as an adjunctive therapeutic agent. However, further multicenter, randomized controlled trials with larger sample sizes are needed to confirm these findings.