Halk kütüphanelerinde gerçekleştirilen yaratıcı yazma etkinliklerine katılan ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ürünlerinin incelenmesi
Examining the effects of creative writing and thinking skill sactivities carried out in public libraries on children's writing skills
- Tez No: 929777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Yazma Becerileri, Yaratıcı Düşünme Becerileri, Halk Kütüphaneleri, Creative Writing Skills, Creative Thinking Skills, Public Libraries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu alışma, halk kütüphanelerinde gerçekleştirilen yaratıcı yazma etkinliklerine katılan ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yazılı ürünlerini içerik ve tematik analiz yöntemleriyle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 2022-2023 eğitim-öğretim yılı içerisinde Karaman ili Ermenek ilçesinde ilköğretim üçüncü ve dördüncü sınıflara devam eden ve halk kütüphanesini aktif olarak kullanan, 25 öğrenci katılmıştır. Çalışmanın deseninde nitel araştırma desenlerinden durum çalışması benimsenmiştir. Verilerin oluşturulmasında öğrenciler haftada iki saat olmak kaydı ile 10 hafta boyunca halk kütüphanesinde 10 farklı yaratıcı yazma etkinliğine katılmış ve etkinlikler sonunda çeşitli metinler yazmışlardır. Uygulamalar bilmece oluşturma, röportaj yapma, slogan yazma, hikâye oluşturma gibi öğrencileri yaratıcı yazmaya teşvik eden etkinliklerden oluşmaktadır. Öğrencilerin yazdıkları metinler içerik analizi ve frekans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın neticesinde halk kütüphanesinde uygulanan etkinliklerin öğrencilerin yazma becerilerine ve yaratıcı düşünme süreçlerine katkı sağladığını göstermektedir. Gelecekte halk kütüphanelerinde bu tür etkinliklerde rehberliğin artırılması ve öğrencilerin analitik düşünme süreçlerini destekleyecek örnek çalışmaların uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the written products of 3rd and 4th grade primary school students participating in creative writing activities held in public libraries through content and thematic analysis methods. 2022-2023 academic year During the year, the third and fourth years of primary school in Ermenek district of Karaman province 25 students attend classes and actively use the public library participated. In the design of the study, case study from qualitative research designs adopted. To generate the data, students were required to enrol for two hours per week.10 different creative writing activities in the public library for 10 weeks activities and wrote various texts at the end of the activities. Applications such as riddles, interviews, writing slogans, creating stories It consists of activities that encourage students to write creatively. The texts written by the students were analysed using content analysis and frequency analysis. analysed. Research As a result of the activities implemented in the public library, students' writing skills This suggests that it contributes to their skills and creative thinking processes. In the future, public libraries should increase guidance for such activities and Sample studies to support students' analytical thinking processes application is recommended.