Meyve ve meyve sularında patulin bulaşmasının izlenmesi için yeni yöntemlerin geliştirilmesi ve bunların analitik uygulanabilirliği
Development of new methods for monitoring patulin contamination in fruit and juice and their analytical applicability
  1. Tez No: 929839
  2. Yazar: HASAN PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUKET KARTAL TEMEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve ve Meyve Suları, Patulin, Ultraviyole-Görünür Bölge Spektrofotometresi, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi, Kuadrupol-Uçuş Zamanlı Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometresi, Fruit and Fruit Juices, Patulin, Ultraviolet-Visible Spectrophotometer, High Performance Liquid Chromatography, Quadrupole Time-of-Flight Liquid Chromatography-Mass Spectrometer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma meyve ve meyve sularında patulin bulaşmasının izlenmesi için yeni yöntemlerin geliştirilmesi ve bunların analitik uygulanabilirliğini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Numunelerin sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak zenginleştirilmesi sonrası patulin tayini için yöntem geliştirilmiştir. Patulin analizi için yaş meyvelerden Cimin üzümü, İncaz eriği, şeftali, kuru meyvelerden ise kayısı, erik ve üzüm ile Cimin üzümünden üretilen farklı yıllara ait iki şaraptan elde edilen numuneler kullanılmıştır. Çalışmada patulin analizinde, Kuadrupol-Uçuş Zamanlı Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (Q-TOF LC-MS), Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ve Ultraviyole-Görünür bölge (UV-VIS) spektrofotometresinden yararlanılmıştır. Bütün deneysel çalışmalara geçilmeden önce analiz dalga boyu, tampon pH'sı, tampon hacmi, patulin hacmi ve boyar madde hacmi gibi optimum koşullar belirlenmiştir. Deneysel koşulların optimizasyonu sonrası, UV-VIS için; 0.5-25 μg L-1 doğrusal çalışma aralığında 85 katlık iyileştirme faktörüne ulaşılmıştır. Yöntemin gözlenebilme (3σ/m) ve tayin (10σ/m) sınırları sırasıyla 0.19 ve 0.65 μg L−1 olarak belirlenmiştir. Kesinliğin bir ölçütü olarak bağıl standart sapma (%BSS), %2.01-3.56 aralığında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of developing new methods for monitoring patulin contamination in fruits and fruit juices and their analytical applicability. A method has been developed for patulin determination after enrichment of samples using the liquid-liquid extraction method. For patulin analysis, samples of fresh fruits such as Cimin grape, İncaz plum, and peach; and dried fruits such as apricot, plum, peach, and grape; and two wines produced from Cimin grape in different years were used. High Performance Liquid Chromatography (HPLC), Ultraviolet-Visible (UV-VIS) Spectroscopy, and Quadrupole Time-Of-Flight Liquid Chromatography-Mass Spectrometer (Q-TOF LC-MS) analyses were used in the study. Optimum conditions were determined before proceeding with all experimental studies. Before starting all experimental studies, optimum conditions such as analysis wavelength, buffer pH, buffer volume, patulin volume, and dye volume were determined. After the optimization of experimental conditions, for UV-VIS, an 85 fold improvement factor was achieved in the linear operating range of 0.5-25 μg L-1. The observability (3σ/m) and detection (10σ/m) limits of the method were determined as 0.19 and 0.65 μg L−1, respectively. Relative standard deviation (%BSS) as a measure of precision was found to be in the range of 2.01-3.56%.