Schwann hücre-meme kanser hücresi etkileşiminde CD200'ün rolü:Schwann hücrelerden salınan inflamatuar mediyatörlerdeki değişiklikler
Role of CD200 in schwann cell-breast cancer cell interaction: changes in inflammatory mediators released from Schwann cells
  1. Tez No: 929904
  2. Yazar: ESRA TAVŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Schwann hücre, CD200, meme kanseri, sitokin, kemokin, Schwann cell, CD200, breast cancer, cytokine, chemokine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Schwann hücreler kanser hücreleri ile karşılaştığında sinir onarımındaki süreçlere benzer şekilde fenotip değiştirmektedir. Bu fenotipik değişiklikler ise kanserin invazyonuna, migrasyonuna ve progresyonuna neden olmaktadır. İmmün modülatör bir molekül olan CD200 ligandının kanserdeki etkileri çift yönlüdür ve tümörün tipine göre değişir. Schwann hücrelerde ve periferik sinirlerde CD200 ligandı eksprese edilmektedir. Ancak Schwann hücre meme kanseri etkileşiminde CD200 ligandının etkileri bilinmemektedir. Bu nedenle, çalışmanın amacı, meme kanseri ile karşılaşan Schwann hücre yanıtının CD200 yokluğunda nasıl değiştiğini incelemektir. Yöntem: Farelerin kulak dokusundan DNA izolasyonu yapıldı ve CD200 ekspresyonu PCR yöntemi ile belirlendi. Farelerin bilateral siyatik sinirlerinden CD200KO ve yabanıl tip Schwann hücre kültürleri elde edildi. Primer meme kanseri kültürü için farelerde ortotopik model oluşturuldu ve primer tümörler çıkarılarak kültüre alındı. Meme kanseri hücrelerinin sekretomları, Schwann hücreleri ile karşılaştırıldı. Schwann hücre kaynaklı sitokin (IL-6, TNF-α, IL-1β) ve kemokinlerdeki (CCL2, MIP-2, KC) değişiklikler ELISA yöntemi ile belirlendi. Ayrıca, minosiklin, CD200fc ve pegile lipozomal doksorubisin (PLD)'in Schwann hücre yanıtları üzerindeki etkileri değerlendirildi. Bulgular: Meme kanseri hücrelerinin sekretomları ile karşılaştırılan Schwann hücrelerinde IL-6, CCL2, MIP-2 ve KC üretiminin arttığı gözlendi. Bu artış CD200KO Schwann hücrelerde belirgin şekilde daha fazla idi. Minosiklin inflamatuar Schwann hücre yanıtlarını baskıladı. Ancak CD200KO Schwann hücre yanıtlarındaki minosikline bağlı azalma, yabanıl tip Schwann hücrelere göre daha kısıtlı kaldı. PLD Schwann hücrelerde direkt etki göstermedi; ancak PLD uygulanan meme kanseri hücrelerinin sekretomları ile uyarılan Schwann hücre yanıtları belirgin şekilde baskılandı. Sonuç: Bu sonuçlar CD200 molekülünün, meme kanseri ile Schwann hücreleri arasındaki etkileşimde, tümörü destekleyen Schwann hücre immün yanıtlarının düzenlenmesinde rol oynayabileceğini gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Schwann cells undergo phenotypic changes when interacting with cancer cells, similar to nerve repair processes. These changes contribute to cancer invasion, migration, and progression. The immune modulator CD200's effects in cancer are bidirectional and vary depend on tumor type. CD200 ligand is expressed in Schwann cells and peripheral nerves, but its role in Schwann cells during breast cancer interactions remains unknown. This study aims to investigate how Schwann cell responses to metastatic breast cancer are altered in the absence of CD200. Methods: DNA was isolated from mouse ear tissue, and CD200 expression was assessed by PCR. Bilateral sciatic nerves from female Balb/c mice were excised to prepare primary CD200KO and wild type Schwann cell cultures. An orthotopic breast cancer model was established in mice, and primary tumors were excised and cultured. The secretomes of breast cancer cells were compared with Schwann cells. Cytokines (IL-6, TNF-α, IL-1β) and chemokines (CCL2, MIP-2, KC) known to activate Schwann cells and participate in metastasis were analyzed using ELISA. Additionally, the effects of minocycline, CD200fc, and Pegilayted liposomal doxorubicin (PLD) on Schwann cell responses were evaluated. Results: Exposure to the secretome of breast cancer cells increased IL-6, CCL2, MIP-2, and KC production in Schwann cells, with a more pronounced increase in CD200KO Schwann cells. Minocycline suppressed Schwann cell inflammatory responses, but the reduction in CD200KO cells was more limited compared to wild-type Schwann cells. PLD did not have a direct effect on Schwann cells; however, the response of Schwann cells to the secretome of breast cancer cells treated with PLD was significantly suppressed. Conclusion: This study is the first to demonstrate that CD200 may play a role in regulating Schwann cell immune responses in breast cancer interactions, potentially influencing tumor progression.