Deneysel siyatik sinir kesisinde trapidilin fibroblastik aktiviteye ve Schwann hücre proliferasyonuna etkisi
The Effect of trapidil on fibroblastic activity and Schwann cell proliferation in the experimental sciatic nerve transsection
- Tez No: 98981
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEMDUH KERMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Peripheral nerves, PDGF receptor, immunohistochemical, trapidil, electronmicroscopy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Sinir kesilerinde Wallerian dejenerasyonu sonrası oluşan nörit formasyonunda Schwann hücreleri önemli rol oynar. Bu oluşum rejenere olan aksonları desteklerken, sinir iletiminin sağlanması için gerekli biyoelektrik alanın oluşumunu sağlar. Deneysel çalışmalar growth faktörlerlerden birçoğunun periferik sinir yaralanması sonrasında Schwann hücre proliferasyonunu stimüle ettiğini, nörit formasyonunu indüklediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada glia, fibroblast ve Schwann hücresi için mitojenik olduğu ileri sürülen endojenöz PDGF'nin intraperitoneal olarak verilen trapidil ile inhibisyonu incelenmiştir. Normal periferik sinir morfolojisini ve reseptör düzeyini ortaya koymak için kullanılan Gurup 1 'de 5 adet ve diğer kontrol grubu ve trapidil uygulanan gruplarda herbirinde 20 adet olmak üzere 45 rat siyatik siniri üzerinde çalışma yapıldı. Grup l'de cerrahi ve tıbbi tedavi uygulanmaksızın normal morfolojik yapı ve reseptör düzeyleri gösterildi. Grup 2'de siyatik sinir kesişi yapılarak uç uca sütüre edildi ve herhangi bir tedavi yapılmadı. Grup 3'te ise siyatik sinir kesişi yapılarak uç uca anastomozu takiben intraperitoneal trapidil 40mg/kg olmak üzere tek doz verildi ve 1., 3., 7., 14. günlerde doku örnekleri core'dan (sütür yerinin proksimal ve distalini içine alan kısım) alınarak incelenmiştir. Yapılan elektron mikroskopik ve immünohistokimyasal incelemeler trapidil'in, PDGF ve TXA2 inhibisyonu yoluyla periferik sinirde akson, myelin ve Schwann hücresi harabiyetini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte fibroblastik aktiviteyi de azalttığı tespit edilmiştir. Bu çalışma trapidil'in periferik sinir yaralanmalarında yararlı etkileri olabileceği fikrini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : Periferik sinir, PDGF reseptör, immünohistokimya, trapidil, elektronmikroskop
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY The Effect of Trapidil on Fibroblastic Activity and Schwann cell Proliferation in the Experimental Sciatic Nerve Transsection The Schwann cells play a major role in neurit formation which follows wallerian degerenation in nerve transsection. Whili this formation supports the regenerated axons it provides the formation of bioelectrical matrix. The experimental studies have shown that most of the growth factors stimulate Schwann cell proliferation and neuirit formation following peripheral injury. In the present study the inhibition of endogenous PDGF that can be probably mitogenic for glia, fibroblast and Schwann cells with trapidil, was investigated. A study carried out on sciatic nerves of 45 rats divided 3 in to groups; Group 1, used for investigation normal peripheral nerve morphology and receptor level, included 5 rat; Group 2 included 20 rat, were given trapidil and Group 3 as the control group included 20 rats. Normal morphology and receptor levels of rats in the group 1 were showed. No any medical and surgical therapy was hot used to the rats in this group. In the grouops 2, it was done only and to end suturation after nerve transsection. In the group 3, it was given 40mg/kg trapidil as dose intraperitonealy after and to and anastomosis of transsectional nerve; Subsequently, tissue specimen included proximal and distal part suture line were investigated in the first, third, seventh and fourteenth days after the procedure electronmicroscopy and immunohistochemstry techniques showed that trapidil decraese deformation axon, myelin and Schwann cell in the peripheral nerve inhibiting PDGF and TXA2; Also, it was deterisimed that it decreases the activity of fibroblast in peripheral nerve. The present study supports the idea that trapidil may have usufel effects on the peripheral nerves injuries.