İşyerindeki adaletsizliğin işe bağlılık üzerinden örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi
The effect of injustice in the workplace on organizational citizenship behavior through job commitment
- Tez No: 929908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHANGİR GÜMÜŞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Organizational Justice, Organizational Commitment, Organizational Citizenship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Adalet algısı insan hayatı boyunca büyük öneme sahip olan kavramların başında gelmektedir. Toplum içerisinde belirli bir düzen ve refah içerisinde yaşamanın temelini oluşturan bu kavram çalışma hayatında büyük öneme sahiptir. Çalışanlar için çok önemsenen bu kavram çalışma sahası içinde örgütsel adalet kavramının da temelini oluşturur. Örgütsel adalet günümüzde çalışanların işyerine olan tutumlarının şekillenmesinde büyük rol oynamaktadır. Örgütsel adalet algıları olumlu olması işyerinde fayda sağlayan bir durum olarak açığa çıkar. Tersi durumda ise zararlı olan bir durum olarak kendini gösterir. Çalışma hayatında işçilerin işe olan bağlılık durumları o işyerinin verimli ve kalıcı olmasında olumlu ve olumsuz bilgiler sunmaktadır. Günümüzde işe olan bağlılık arttıkça işyerindeki üretimin ve verimliliğin arttığını söylemek mümkündür. Bu durumdun tersi de söz konusudur. Örgütlerin kalıcı olmaları ve sürekliliği örgütü oluşturan bireylerin bağlılıkları ile örtüştüğü ortaya konulmuş bir gerçekliktir. İş yaşamında önemli olan bir diğer kavramda çalışanların gönüllülük tutumlarıdır. Çalışanların kendilerini o işyerine ait hissetmeleri, çalışma sahasında gösterecekleri özveri ve gönüllülük tutumları ile doğru orantılıdır. Diğer bir adı vatandaşlık davranışı olan gönüllülük davranışı çalışanların verimli olmasında olumlu ve olumsuz etkiye sahiptir. Bütün bu kavramlar ışığında verimli ve kalıcı bir örgütün meydana gelmesinde bahsedilen kavramların ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir. Sonrasında örgütün sürekliliği açısından bu kavramların birbirleri üzerindeki etkilerinin araştırılması ve aralarındaki ilişkinin ortaya konulması büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In working life organizational justice plays a major role in shaping the attitudes of employees towards the workplace today. When organizational justice perceptions are positive, it emerges as a situation that provides benefits in the workplace. In the opposite case, it shows itself as a harmful situation. The commitment of employees to the job provides positive and negative information about the productivity and permanence of that workplace. Today, it is possible to say that as commitment to the job increases, the production and productivity in the workplace increases. The opposite of this situation is also the case. It is a fact that the permanence and continuity of organizations coincide with the commitment of the individuals who make up the organization. Another important concept in business life is the volunteering attitudes of employees. The fact that employees feel that they belong to that workplace is directly proportional to the devotion and volunteering attitudes they will show in the work field. Volunteering behavior, also known as citizenship behavior, has positive and negative effects on the productivity of employees. In light of all these concepts, the concepts mentioned need to be examined separately in order to create an efficient and permanent organization. Afterwards, it is of great importance to investigate the effects of these concepts on each other and to reveal the relationship between them in terms of the continuity of the organization.