Türkiye cumhuriyeti'nin ilk gümrük ve inhisarlar bakanı Ali Rana Tarhan'ın meclis faaliyetleri
Parliament activities of Ali Rana Tarhan, the first minister of customs and exclusives of the republic of turkey
  1. Tez No: 929938
  2. Yazar: ALİ KEMAL SOYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Müstakil Grup, CHP, Demokrasi, Ali Rana Tarhan, İsmet İnönü, Independent Group, CHP, Democracy, Ali Rana Tarhan, İsmet İnönü
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İki Dünya Savaşı arasında ve sonrasındaki dönemlerde Türkiye siyasetine yön vermekte ciddi bir role sahip olan Cumhuriyet Halk Parti'sinin millet-devlet temellerini atma aşamasında gerçekleştirdiği yeniliklerin halka benimsetilmesinde yaşadığı sorunları; bir taraftan da ülkeyi daha demokratik bir boyuta ulaştırmak için karşılaştığı sorunları içine alan bu çalışma işte bu önemli süreçler hakkında bilgiler içermektedir.1939 yılına gelindiğinde Milli Şef'in Batı devletleri tarafında bulunma isteği, iç politikada yumuşamaların görülmesine sebep olmuştur. Bu nedenle daha demokratik bir sürece geçme çabalarının dış dünyaya gösterilmesi ve ülkede ihtiyaç haline muhalefet isteklerinin karşılanması için Müstakil Grup kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev yapan Ali Rana Tarhan, görev aldığı süre içerisinde ülke sorunlarını yakından takip ederek titiz çalışmalar yürütmüştür. İnönü'nün dikkatini çeken çalışmaları sonucunda Tarhan, Müstakil Grup'un başkan vekili olarak görev almıştır. Çalışmamızda Türk Demokrasi tarihinin gelişimi, Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığının kurulması, Müstakil Grubun tanımı ve faaliyetlerine detaylı bir şekilde değinildikten sonra Ali Rana Tarhan'ın meclis faaliyetleri ve konuşmalara yer verilmiştir. TBMM zabıt cerideleri, dönem ile ilgili yazılı eserler ve hatıralardan faydalanılarak ulaşılan verilerle Ali Rana Tarhan'ın görev önemi ve dönem hakkında literatür eksikliğinin tamamlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The problems experienced by the Republican People's Party, which had a serious role in directing Turkish politics in the periods between the two World Wars and after, in making the public adopt the innovations it made at the stage of laying the foundations of the nation-state; This study, which also covers the problems faced by the country in order to reach a more democratic dimension, contains information about these important processes.By 1939, the National Chief's desire to side with the Western states caused a softening in domestic politics. For this reason, the Independent Group was established to show the outside world the efforts to move towards a more democratic process and to meet the needs and demands of the opposition in the country.Ali Rana Tarhan, who served as the first Minister of Customs and Monopoly of the Republic of Turkey, closely followed the country's problems and carried out meticulous studies during his tenure. As a result of his work that attracted İnönü's attention, Tarhan served as the vice president of Müstakil Group.In our study, after discussing in detail the development of the history of Turkish Democracy, the establishment of the Ministry of Customs and Exemptions, the definition and activities of the Independent Group, Ali Rana Tarhan's parliamentary activities and speeches are included. It is aimed to complete the lack of literature about the importance of Ali Rana Tarhan's duty and the period with the data obtained by using the Grand National Assembly of Turkey minutes, written works and memories about the period.