Avrupa Birliği ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşmasının Türkiye ekonomisi ve Avrupa Birliği'ne yapılan dış ticarete etkileri
The effects of Customs Union on Turkish economy and foreign trade with European Union
  1. Tez No: 592757
  2. Yazar: YAKUP HALİT BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Gümrük Birliği, Türkiye, Ekonomik Etkiler, Customs Union, The European Union, Turkey, Economic Impacts European Unıon – Turkey Relations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Milli ekonomiler arasındaki ayrışma ve parçalanma düzeyini düşürmek amacıyla yapılan çalışmaları kapsayan ekonomik birleşmeler, daha geniş bir pazara üretim yapmayı ve bu güçlü pazarların sağlayacağı faydalardan yararlanmayı amaçlar. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren uluslararası konjonktürdeki gelişmeleri etkin ve yakından takip ederken, 1958'de kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) kuruluşundan çok kısa bir süre sonra, 31 Temmuz 1959'da ortaklık başvurusunda bulunmak suretiyle Avrupa'ya ilk adımını atmıştır. Üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması olarak 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara Anlaşması, 1996 yılında ise Gümrük Birliği Anlaşması yürürlüğe girmiştir. Günümüzde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci hala devam ederken, Ankara Anlaşması'nda Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na entegrasyonu için ortaya konulan üç dönemin sonuncusu olarak görülen gümrük birliği son yıllarda yoğun bir şekilde tartışma konusu edilmiştir. Yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1996'dan bu yana Türkiye'nin aleyhine işlediği eleştirilerine hedef olan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için 12 Mayıs 2015'te mutabakat zaptı imzalanmıştır. Bu çalışmada, ekonomik entegrasyon türlerinden biri olan gümrük birliği kavramı ile Türkiye ile Avrupa arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması ayrıntılı olarak incelenmiştir. Gümrük birliği kapsamında Avrupa'nın Türkiye ekonomisi ile ilişkilerine değinilerek, Avrupa Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki mevcut ve olası etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada, 1959 yılından başlayıp gümrük birliğine tam üyelikle devam eden süreç ayrıntılı bir biçimde değerlendirilerek, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda Avrupa ve Türkiye arasında gelişebilecek politik ve ekonomik gelişmeler incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda; özellikle uzun yıllar yürütülen uygulamalar sonrasında Gümrük Birliği'nin güncellenmesine duyulan ihtiyaç belirgin bir şekilde görülmüş, yine Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisine, farklı sektörlerdeki işletmelere neler kazandırıp, neler kaybettirdiği, ihtiyaçların ne ölçüde karşılandığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fragmentation level of division between the national economies and covers work done in order to reduce economic mergers, market production and this will work to benefit from its strong market to the targets. Since the establishment of the Republic of Turkey international business cycle developments most effectively founded in 1958 while following closely the European Economic Community (EEC) setting up after a very short period of time, on 31 July 1959, partnering with Europe to apply the first step. Membership will be valid until the conditions as an association agreement signed on 12 September 1963 in Ankara Agreement, the 1996 Customs Union agreement was enacted. Today, Turkey's accession process to the European Union while it is still in progress, the Ankara Agreement in Turkey's European Economic Community integration is seen as the last of the three period referred to Customs Union in recent years has been the subject of intense debate. Entry into force 1 January since 1996 have committed against Turkey's Customs Union agreement with the target of criticism for updating signed memorandum of May 12 in 2015. In the study, the concept of the Customs Union, which is one of the types of economic integration, as described in the Customs Union agreement between Turkey and Europe, discussed in detail. The scope of the Customs Union, Turkey economy refers to Europe's relationship with the European Customs Union effects on Turkey's economy, with possible effects is scrutinized. In this study, starting in 1959 and Customs Union full membership as the ongoing process detailed scientific evaluation, Turkey's 2023 objectives can develop between Europe and Turkey in line with the political and economic developments. Especially after the many years of executingapplications within the framework of the Customs Union, the need to update the topic is scrutinized. The purpose of the investigation in the light of economic data, Customs Union Turkey's economy, what has hurt what different sectors of businesses and makes it, to what extent has not met needs is put out.