Problem çözme temelli öğrenme ortamında 7. sınıf öğrencilerinin öz düzenleme becerilerinin gelişimi
Development of self-regulation skills of 7th grade students in a problem-solving-based learning environment
  1. Tez No: 929947
  2. Yazar: ABDULLAH SUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEHER MANDACI ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Öz Düzenleme, Üstbilişsel Farkındalık, Beceri, Problem Solving, Self-Regulation, Metacognitive Awereness, Skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, 7.sınıf öğrencilerinin problem çözme temelli öğrenme ortamında öz düzenleme becerilerinin gelişiminin incelenmesidir. Bununla beraber matematiksel üstbilşsel farkındalıklarının ve problem çözme becerilerinin gelişimi de incelenecektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın deseni olarak öntest-sontest eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak Turan (2009) tarafından geliştirilen“Öz Düzenleyici Öğrenme Ölçeği”ile Duran ve Kaplan (2016) tarafından geliştirilen“Matematiksel Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Öğrencilere ön test ve son test başarı testleri uygulanmış, test soruları Milli Eğitim Bakanlığı [MEB] tarafından geliştirilen beceri temelli sorulardan seçilerek oluşturulmuştur. Elde edilen nicel ve nitel veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş, analiz sonuçlarına göre problem çözme temelli öğrenme ortamının öğrencilerin öz düzenleme becerileri, üstbilişsel farkındalık seviyeleri ve problem çözme becerileri üzerinde anlamlı yönde etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the development of 7th grade students' self-regulation skills in a problem-solving-based learning environment and also to determine the development of mathematical metacognitive awareness and problem-solving skills. Quantitative research method was used in the research. As the design of the study, a quasi-experimental design with a pretest-posttest matched control group was used. Turan (2009)'s“Self-Regulated Learning Scale”and“Mathematical Metacognitive Awareness Scale”developed by Duran and Kaplan (2016) was used as data collection tools. In addition, pretest and posttest achievement tests were applied to the students. Pretest and posttest questions were created by taking the questions developed by the Ministry of National Education [MEB]. The quantitative and qualitative data were analyzed statistically, and according to the analysis results, significant effects of the problem-solving-based learning environment were found on the students' self-regulation skills, metacognitive awareness levels and problem-solving skills.