Fire flow considerations of water distribution networks
Su dağıtım şebekelerinde yangın debisinin tahkiki
  1. Tez No: 92995
  2. Yazar: AYSUN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Şebekesi, Yangın Debisi, Hidrolik Model, Basınç Bölgesi, Yangın Musluğu. vı, Water Distribution Network, Fire Flow, Hydraulic Model, Pressure Zone, Fire Hydrant. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNDE YANGIN DEBİSİNİN TAHKİKİ ÜNAL, Aysun Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuri Merzi Aralık 2000, 86 sayfa Su dağıtım şebekeleri yangınlara karşı korunmak için gerekli debileri karşılayabilmek üzere tasarlanır. Yangın debileri şebeke üzerinde ilave bir yük yaratır ve istenmeyen düşük basınçlara neden olabilir. Mevcut olan şebekeler kritik noktalar üzerinde yoğunlaşmış büyük yangın debilerini sağlamakta başarısız olabilirler. Yangın debilerinin hesaplanması ve sistem üzerinde yaratacağı etkilerini belirlemede bilgisayar şebeke modellerine başvurulması etkili ve güvenilir bir yaklaşım sağlar. Yangın debi çalışmasında ihtiyaç duyulan temel elemanlar ; hidrolik model, çalışılan bölgenin gelişme planı ve olası yangın ihtimalindeki bölgenin su ihtiyacıdır. Bu çalışmada, yangın debi testlerinin yapılması için Ankara şehri su şebekesinin N7 (Kuzey 7) ve N8 (Kuzey 8) basınç bölgeleri seçilmiştir.Seçilen ölçüm istasyonlarındaki yangın debileri Boulos'un iterasyona dayalı algoritması kullanılarak hesaplanmıştır. Bulunan değerler daha sonra bu istasyonlarda ölçülen değerler ile karşılaştınlmıştır. Hesaplanan ve ölçülen yangın debileri değişik standartlar tarafından gerekli görülen değerlerle karşılaştırılacak duruma getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIRE FLOW CONSIDERATIONS OF WATER DISTRIBUTION NETWORKS ÜNAL, Aysun M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi December 2000, 86 pages Water distribution networks are designed to meet municipal water demands and emergency requirements concerning basically fire flow. Fire water demands create additional stress on the network and may induce undesirable areas of low pressure. Existing networks may fail to respond to large fire flows concentrated at critical nodes. The application of computer network models provides an efficient and reliable approach for computing these flows under given pressure. The basic elements needed to conduct a fire flow study are a hydraulic model, the development plan of the district, and the flow requirements in the case of a possible fire in the district. In this study, N7 (North-7) and N8 (North-8) pressure zones of Ankara municipal water supply system have been chosen to make fire flow tests. m "foC YÜKSEKÖ?RETİM KuttumBoulos' iterative algorithm was used to compute fire flows at the selected measuring stations. These computed values were then compared with the ones measured at these stations. Computed and measured fire flows were again compared with the required flows specified by different standards.