Investigation of biogenic sülfür in eastern mediterranean basin
Doğu Akdeniz havzasında biyojenik sülfür tayini
  1. Tez No: 92996
  2. Yazar: BAHADIR UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz Havzası, metan sülfonik asit, sülfat, MSA - sülfat oranı, kirlilik, mevsimsel değişim, taşınım yolları, eser elementler. vı, East Mediterranean Basin, methanesulfonic acid (MSA), sulfate, MSA to sulfate ratio, pollution, seasonal variaton, back trajectories, tracers. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz MDOGU AKDENİZ HAVZASINDA BİYOJENİK SÜLFÜR TAYİNİ" Uzun, Bahadır Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürdal Tuncel Mayıs 2000, 125 Sayfa Daha önce yapılan çalışmalarda Doğu Akdeniz Havzası'nın hava kirleticileri tespit edilmiştir. Denizden gelmeyen sülfat iyonu insan kaynaklı kirletici olarak kabul edilmiştir. Fakat, son yıllarda yapılan çalışmalarda, bu insan kaynaklı sufalt iyonun diğer insan kaynaklı kirleticiler ile aynı mevsimsel davranışı göstermediği bulunmuştur. Çıkan tartışmalar sonucunda havzadaki toplam sülfat miktarına insan kökenli sülfat dışında bir de biyolojik kökenli sülfat kaynağının ya da kaynaklarının etkisi olabileceği ihtimali üzerinde durulmaya başlanmıştır. Bu çalışmada üzerinde durulan nokta ise böyle bir kaynağın, Doğu Akdeniz Havzası'nda üretilen toplam sülfat miktarına hangi mevsimlerde ve ne kadar katkısı olduğudur. Aerosol örnekleri, Antalya'nın 20 km batısında yer alan bir istasyonda, 1992 yılından beri her gün, Anderson High- Vol toplayıcısı ile Whatmann filtreleri üzerinde toplanmaktadır. Bu çalışmada 1998 yılının örnekleri kullamlmıştır.Biyojenik sülfür tayini için metan sülfonik asit ölçülmüştür. Bu anyon dışında Cl, NO3 and SO4 anyonları İyon Kromatografisi ile ölçülmüştür.. Anyon ölçümleri TÜBİTAK'ın Elemental Analiz Laboratuvan'nda gerçekleştirilirken, katyon ölçümleri ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nde FAAS ile gerçekleştirilmiştir. Kirleticilerin ortaya çıktığı bölgeleri tespit edebilmek için taşınım yollan reseptör modelleri ile hesaplanmıştır. Bunun dışında zenginleştirme faktörleri hesaplanmış, faktör analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde metan sülfonik asidin (MSA), Doğu Akdeniz Havzası'nda hava sıcaklığı yükseldiğinde ve özellikle güneşli mevsimlerde arttığı görülmüştür. Buna ek olarak, atmosferde bulunan kirleticilerden özellikle N03'ün, havadaki MSA derişimini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“INVESTIGATION OF BIOGENIC SULFUR IN EAST MEDITERRANEAN BASIN”Uzun, Bahadır M. S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gürdal Tuncel May 2000, 125 Pages Pollutants of East Mediterranean Basin have been determined by former studies. The non-sea-salt SO4 is determined as an anthropogenic pollutant. However, some studies have discussed that it does not show the expected behavior according to the seasons as other anthropogenic pollutants does. Therefore, an effective contribution of biogenic sulfur to the overall SO4 is being expected. This study discusses the amount of production and its season of biogenic sulfate in the East Mediterranean Basin. Aerosol samples are being collected at a station, located 20 km west from Antalya since 1992 on Watmann filters by means of Anderson High Volume Sampler. For this study samples of 1998 were used. For the investigation of biogenic sulfur, methane sulfonic acid is being measured. Beside this anion CL, NO3 and SO4 is also being measured by Ion iii İ1TASYOM MEMUS-Chromatography. The anion measurements are performed in the Elemental Analysis Laboratory of TÜBİTAK, whereas the cation measurements are performed in the laboratory of Environmental Engineering Department in METU by FAAS. The analysis so far showed that methane sulfonic acid increases during the seasons where temperature and days of sunlight is high. Furthermore, it has been seen that the present of N03 pollutant in the studied area affects the MSA concentrations. To determine source regions of pollutants via back trajectories, wind trajectories data are being collected and subjected to several tests of receptor models. These include factor analysis, enrichment factors, elemental ratio. Furthermore, for the required statistical parameters, statistical program Statgraphics is used.