The Effects of conceptual change texts in students'achievement of atom. molecüle. matter concept
Kavramsal değişim yöntemlerinin çocukların, atom, molekül ve madde kavramlarını anlamadaki başarılarına etkisi
  1. Tez No: 92994
  2. Yazar: SELDA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR, DOÇ. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Fen Anlatım Yöntemi, Kavram Yanılgısı, Alternatif Kavram, Atom, Molekül ve Madde, Bilimsel İşlem Becerisi, Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği. M, Conceptual Change Text, Traditionally Designed Science Instruction, Misconception, Alternative Conception, Atom, Molecule And Matter, Science Process Skill, Attitude Toward Science As a School Subject. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz KAVRAMSAL DEĞİŞİM YÖNTEMLERİNİN ÇOCUKLARIN ATOM, MOLEKÜL VE MADDE KAVRAMLARINI ANLAMADAKİ BAŞARILARINA ETKİSİ ÜNLÜ, Selda Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Ortak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ömer GEBAN Ağustos 2000, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı, kavramsal değişim metinlerinin kullanımının ilköğretim 8. sımf öğrencilerinin atom, molekül ve madde konularındaki kavramlarla ilgili başarılarına ve fen dersine olan tutumlarına etkisini geleneksel fen öğretim yöntemi ile karşılaştırmaktır. Bu çalışma, TED Ankara Kolejinden aynı öğretmenin iki ayn sınıfındaki 63 ilköğretim 8. Sımf öğrencisinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Çalışma 1999 yılının sonbahar döneminde uygulanmıştır. Bu çalışmada deney grubuna kavramsal değişim metni yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel fen öğretim yöntemi uygulanmıştır. Araştırma 4 haftasürmüştür ve ön test, son test kontrol dizaynı kullanılmıştır. Araştırmada gerekli olan veriler başlıca Atom, Molekül, Madde Kavramları Basan Testi, Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği ve Bilimsel İşlem Beceri Testi olarak üç ölçekten elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek için t-testi ve Ortak Değişkenli Varyans Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlan, kavramsal değişim metinleri kullanan Öğrencilerin atom, molekül, madde kavranılan ile ilgili başanlannın, geleneksel fen anlatımı ile öğretilen öğrencilere göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Her iki öğretim yönteminin öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı tutumlannı istatistiksel olarak eşit derecede geliştirdiği gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlannın ve geliştirilen araçlann ilerideki benzer çalışmalarda faydası olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF CONCEPTUAL CHANGE TEXT IN STUDENTS' ACHIEVEMENT OF ATOM, MOLECULE, MATTER CONCEPTS ÜNLÜ, Selda M.S., Department of Secondary Science and Mathematical Education Supervisor: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Cosupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer GEBAN August 2000, 99 pages The aim of this study was to investigate the effects of conceptual change texts in 8th grade students' achievement of atom, molecule, matter concepts and attitude toward science as a school subject. In this study 63 8th grade students from two classes of general science course instructed by the same teacher from TED Ankara College took part. This study was conducted in the fall semester in 1999. During teaching the atom, molecule, matter concepts in science course, the experimental group received conceptual change texts through instructor lecture while the control group utilized traditionally designed science instruction over a period of 4 weeks. Pre-test and post-test measures were taken on the two iiiperiod of 4 weeks. Pre-test and post-test measures were taken on the two dependent variables: school science achievement related to atom, molecule, matter concepts measured with atom, molecule, matter concepts achievement test and science attitude measured with attitude scale toward science as a school subject. Science process skill test was used at the beginning of the study to determine students' science process skills. t-test and ANCOVA were used for testing the hypotheses of the study. The results showed that the conceptual change texts instruction group had a significantly higher scores with achievement related to atom, molecule, matter concepts than the traditionally designed science instructional group. In addition, these two modes of instruction developed the similar attitude toward science as a school subject. Also, science process skill was a strong predictor for the achievement related to atom, molecule, matter concepts. It can be expected that results of this study and instruments developed for this work will help future studies in related fields.