Bireylerin iş hayatındaki çalışma sürelerine göre ciddi boş zaman etkinliklerine katılımlarının incelenmesi
An examination of individuals' participation in serious leisure activities based on their working hours in professional life
- Tez No: 930050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman Etkinlikleri, Yaşam Kalitesi, Tatmin Düzeyi, Leisure Activities, Quality of Life, Satisfaction Level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, bireylerin boş zaman etkinliklerine katılım düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin demografik özelliklere göre nasıl farklılık gösterdiğini incelemek, aynı zamanda boş zaman etkinliklerinin yaşam kalitesine ve tatmin düzeyine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, betimsel bir yöntemle Antalya ilinde farklı sektörlerde çalışan bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 311 katılımcıya, demografik bilgiler, boş zaman etkinliklerine katılım ve yaşam kalitesi ile ilgili üç farklı ölçek uygulanmıştır. Veriler, SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiş; frekans, yüzde analizi, t-testi, ANOVA ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları, boş zaman etkinliklerine katılımın bireylerin yaşam kalitesi ve tatmin düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Kadınların, evli bireylerin ve yüksek gelir gruplarının boş zaman etkinliklerinden daha fazla tatmin elde ettiği belirlenmiştir. Yaş grupları arasında 26-35 yaş aralığındaki bireylerin boş zaman katılımı ve yaşam kalitesi puanlarının en yüksek olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi yükseldikçe boş zaman etkinliklerine katılımın ve yaşam kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Meslek durumuna göre çalışan bireylerin sosyal ve psikolojik tatmin düzeylerinin diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu, haftalık çalışma saatleri arttıkça da boş zaman etkinliklerinden elde edilen tatminin yükseldiği bulunmuştur. Korelasyon analizi sonuçları, boş zaman katılımı ile yaşam kalitesi (r = 0.65) ve boş zaman tatmini (r = 0.60) arasında anlamlı pozitif ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Yaşam kalitesi ile boş zaman tatmini arasında yüksek düzeyde bir ilişki (r = 0.68) bulunmuş, bu durum boş zaman etkinliklerinin bireylerin genel iyilik hali üzerindeki kritik rolünü vurgulamaktadır. Bu çalışma, bireylerin boş zaman etkinliklerine katılımının yaşam kalitesi ve tatmin düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, boş zaman etkinliklerinin bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal iyilik halleri üzerindeki olumlu etkilerini destekler niteliktedir. Boş zaman etkinliklerini teşvik eden politikaların geliştirilmesi ve bireylerin bu etkinliklere erişiminin artırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik önemli bir strateji olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how individuals' participation in leisure activities and their quality of life differ based on demographic characteristics, as well as to evaluate the impact of leisure activities on their quality of life and satisfaction levels. The research was conducted using a descriptive method among individuals working in various sectors in Antalya, Turkey. A total of 311 participants were surveyed using three different scales addressing demographic information, participation in leisure activities, and quality of life. The data were analyzed using SPSS 25.0 software, applying frequency, percentage analysis, t-tests, ANOVA, and correlation analysis. The results indicated that participation in leisure activities significantly impacts individuals' quality of life and satisfaction levels. Women, married individuals, and higher-income groups were found to derive greater satisfaction from leisure activities. Among age groups, individuals aged 26-35 had the highest scores in leisure participation and quality of life. The study observed that as educational attainment increased, so did participation in leisure activities and quality of life. Occupational analysis revealed that employed individuals had higher levels of social and psychological satisfaction compared to other groups, and longer weekly working hours were associated with higher satisfaction derived from leisure activities. Correlation analysis demonstrated a significant positive relationship between leisure participation and quality of life (r = 0.65) as well as between leisure participation and leisure satisfaction (r = 0.60). A strong positive relationship (r = 0.68) was also observed between quality of life and leisure satisfaction, highlighting the critical role of leisure activities in individuals' overall well-being. This study reveals that participation in leisure activities significantly enhances quality of life and satisfaction levels. The findings support the notion that leisure activities positively influence individuals' physical, psychological, and social well-being. Policies promoting leisure activities and increasing accessibility to these activities are recommended as effective strategies to improve quality of life.