Re-vision: A study on Arnhem Koepel, the panopticon
Yenileme (yeniden görme): Arnhem Koepel Hapishanesi, panopticon üzerine bir çalışma
- Tez No: 93007
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: disiplin, mekan, çalışma mekanı, görme, yeniden-görme (yenileme), disciplinary space, workspace, vision, re-vision. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Onsekizinci Yüzyılda mimarlık toplumu iyileştirmek için bir araç olarak görülmeye başlanmıştı. Jeremy Bentham hukukçu olarak, mimarlığın bu yönünü cczabilinı alanındaki kuramsal çalışmalarım gerçekleştirmek için bir makine olarak ele almaktaydı. Bentham 1971 'de. anormal diye adlandırılan insanları ıslah etmek amacıyla bir mimari araç tasarladı, ve toplumsal iyileştirme için geliştirdiği bu makineye panopticon adım verdi. Bu tasanın üzerinde çalışırken Bentham' in niyeti merkezi gözetim esaslı bir mimari kurgu sayesinde mahkumlar üzerinde denetim sağlamaktı. Çağdaş bir mimar olan Rem Koolhaas yakın tarihte Bentham' in panopticon'ıınun bir örneği olan Hollanda'daki Arnhem Koepel Hapishanesi' nin yenileme projesini yönetmiştir. Koolhaas bu projede merkezi gözetim temasım değiştirmiştir. Böylece, Arnhem Koepel Hapisaııesi'ndeki mekanın cezalandırma işlemine katkısı da değişmiştir. Yenileme projesi, disiplini sağlayan mekan anlayışının dönüşüme uğradığına işaret etmektedir. Bu dönüşüm ayrıca Yirminci Yüzyıl toplumlarındaki değişimi de göstermektedir. Bu çalışmadaki temel amaçlar Onsekizinci Yüzyılda panopticon'un değişime olan katkısı. Arnhem Koepel yenileme projesinin disiplin sağlayan bir mekan olarak düşünüldüğünde Koolhaas'ın tutumunu, ve mimari anlayış ile toplumsal değişim arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Jeremy Bentham, a social theorist, conceived architecture as a tool for rehabilitating society and as a machine to realize his theoretical studies in the field of penology. Bentham designed a building for the rehabilitation of the so called“abnormal people”in 1791, and he named this machine as, the panopticon. Bentham's intention was to achieve control over the convicts by an architectural scheme of central inspection. Rem Koolhaas, a contemporary architect, has recently coordinated a“re-vision”project of a model of Bentham's panopticon, of the Arnhem Koepel Prison in the Netherlands. Koolhaas has changed the theme of central inspection in this project. Thus, the character of the disciplinary space in the Arnhem Koepel has been modified. The“re-vision”project points to a transformation of the understanding of disciplinary space. The transformation of the understanding of disciplinary space further signifies changes occurring in the social structure of the Twentieth Century. In this study, the primary concern is the investigation of the transformational role of the architecture of the panopticon in the Eighteenth Century, Koolhaas's consideration of the“re-vision”project of the Arnhem Koepel as contemporary disciplinary space, and the relationship between the change in the understanding of disciplinary space and the transformation of society.