Analysis of electromagnetic scattering problems with the finite element method
Elektromanyetik saçılma problemlerinin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
  1. Tez No: 93006
  2. Yazar: YILMAZ ASIM EGEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KUZUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mesh Generation, Finite Element Method, Hexahedral Edge Elements, Perfectly Matched Layers (PMLs), Sparse Matrices, Radar Cross- Section. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz ELEKTROMANYETİK SAÇILMA PROBLEMLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE ANALİZİ YILMAZ, Asım Egemen Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa KUZUOĞLU Ağustos 2000, 65 sayfa Bu tezde, vektörel dalga denklemini açık bölge saçılma/ışıma problemleri için altıyüzlü kenar elemanları kullanarak çözen bir yöntem geliştirilmiştir. Düzgün ağ üretme algoritması kullanılmış, ancak elemanların içerisindeki madde özelliklerinin değişiminin etkisi Gauss întegrali yoluyla ele alınmıştır. Bu yaklaşımla, geometrinin gösterimindeki doğruluk, toplam bilinmeyen sayısında bir artma olmaksızın arttırılmıştır. Bir kenar tanıma algoritması yardımıyla sınır değerleri etki ettirilmiştir. Kompleks koordinat dönüşümü ile gerçekleştirilmiş olan Tamamen Eşlenmiş Katmanlar, bu yazılım kapsamında ağ sonlandınmı işlevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Bellek verimliliğini arttırmak amacıyla seyrek matris depolama yöntemi kullamlmıştır. Geliştirilen yöntem, çeşitli cisimlerin Radar Ara Kesit Yüzeyi hesaplamaları gibi pratik problemlerde uygulanmıştır.Anahtar Kelimeler : Ağ Üretme, Sonlu Elemanlar Metodu, Altıyüzlü Kenar Elemanları, Tamamen Eşlenmiş Katmanlar, Seyrek Matrisler, Radar Ara Kesit Yüzeyi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF ELECTROMAGNETIC SCATTERING PROBLEMS WITH THE FINITE ELEMENT METHOD YILMAZ, Asım Egemen MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa KUZUO?LU August 2000, 65 pages In this thesis, a finite element technique has been developed and implemented for the solution of the three dimensional inhomogeneous vector wave equation for open region scattering/radiation problems using hexahedral edge elements. A uniform mesh generation algorithm is used, but the effects of changes in the material properties inside the elements are handled via Gaussian integration. By this approach, the accuracy of the representation of the geometry is increased without increasing the total number of unknowns. The boundary conditions are imposed with the use of an edge detection algorithm. Perfectly Matched Layers (PMLs), which are implemented by using a complex coordinate transformation, have been successfully used for mesh truncation in the software. In order to achieve storage efficiency, sparse matrix storage schemes are used. m ix. yükseköğretim kurulu DOKÜMANTASYON MERKEZİThe developed method is applied to several practical problems such as the calculation of radar cross-section of several objects.