Reaktif boyar madde içeren tekstil atık sularından poliamin çöktürücüleri ile boya gideriminin araştırılması
Investigation of dye decolorization efficiency of polyamine flocculants from textile effluents containing reactivedyes
- Tez No: 930070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEN GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Katyonik polimer, reaktif boya, tekstil atık suyu, boya giderme, poliamin çöktürücü, Cationic polymer, reactive dye, textile effluents, dye decolorization, polyamine flocculant
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tekstil boyama sanayisinin, endüstride en çok su tüketen sektörlerden biri olduğu ve toksik organik boyaların kanalizasyona dökülmesinin ciddi bir çevre sorununa yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle, toksik organik boyalar içeren atık suların arıtılması son derece önemlidir. Katyonik polimerler atık sulardaki boyaların (özellikle anyonik boyalar, örneğin: Kongo kırmızısı) uzaklaştırılmasında kullanımı en çok tercih edilen fiziksel boya giderim yöntemlerden biridir. Bu polimerler kullanım kolaylıkları, düşük maliyetli olmaları, suda çözünebilir olmaları ve geniş bir pH aralığında verimli olmaları sebebiyle diğer polimerik adsorbanlara karşı avantajlara sahiptirler. Tez çalışmasında poliamin esaslı dört farklı katyonik polimer sentezlenmiştir. Sentezlenen polimerler NMR (1H ve 13C) ve FT-IR analizleriyle karakterize edilmiştir. Termogravimetrik analiz (TGA) ile sıcaklıkla bozunma davranışları gösterilmiştir. Yüksek oranda boya giderimi ve ticari uygulamalarda kullanıma uygunluk için, gerçekleştirilen polimerleşmelerde optimum monomer miktarları belirlenmiştir. Bu polimerlerin üç farklı ticari reaktif boya (strazol blue, strazol orange ve strazol yellow) çözeltilerine karşı adsorpsiyon davranışları incelenmiştir. Adsorpsiyona etki eden optimum polimer miktarı, çökelme süresi, boya çözeltisinin pH'sı ve boya konsantrasyonunun boya giderimine etkileri gibi parametreler incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre sentezlenen poliamin çöktürücüler her üç boya içinde %90'ın üzerinde boya giderimini oldukça kısa sürelerde sağlamakta ve bu polimerler oldukça geniş pH aralığında dahi yüksek boya giderim kapasitesi göstermektedir. Bu çalışma sonucunda sentezlenen bu 4 çeşit poliamin çöktürücülerin ticari çöktürücüler yerine alternatif olarak kullanılabilirliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Textile dyeing industry is known to be one of the most water consuming sectors in the industry, and draining of toxic organic dyes into sewers causes a serious environmental problem. Therefore, it is extremely important to treat toxic textile effluents. Cationic polymers are one of the most preferred adsorbents for the removal of dyes (especially anionic dyes, e.g. Congo red) from textile effluents. These polymers have advantages over other polymeric adsorbents due to their ease of use, low cost, water solubility and efficiency over a wide pH range. In this thesis, four different polyamine based cationic polymers were synthesized. The synthesized polymers were then characterized by NMR (1H and 13C) and FT-IR analysis. Thermogravimetric analysis (TGA) was also performed to show thermal stabilities of the polymers. The optimum monomer amounts were determined in the polymerizations in terms of achieving high dye decolorization and suitability for use in commercial applications. The adsorption behaviors of these polymers against three different commercial reactive dye solutions (strazol blue, strazol orange and strazol yellow) were investigated. Optimum polymer amount, flocculation duration, pH of the dye solution and the effects of dye concentration on dye decolorization were investigated. According to the obtained results, the synthesized polyamine flocculants provide over 90% of dye decolorization efficiency for all three dyes in a very short times and these polymers show high dye removal capacity in a wide pH range. As a result of this study, it was shown that these four polyamine adsorbents can be used as an alternative to commercial flocculants.