Hirsutizmi olan kadınların evlilik hoşnutluğu ile depresyon durumlarının cinsel fonksiyonlarına etkileri
- Tez No: 930107
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hirsutizm, evlilik hoşnutluğu, depresyon, cinsel fonksiyonlar, psikososyal etki, Beck Depresyon Ölçeği, Kadın Cinsel Fonksiyon Endeksi - Gözden Geçirilmiş (FSDS-R), Hirsutism, marital satisfaction, depression, sexual functions, psychosocial impact, Beck Depression Inventory, Female Sexual Function Index - Revised (FSDS-R)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hirsutizm tanısı almış kadınlarda evlilik hoşnutluğu ve depresyon durumlarının cinsel fonksiyonlarına etkisini incelemektir. Hirsutizm, androjen fazlalığı veya androjen duyarlılığı artışı nedeniyle kadınlarda erkek tipi kıllanma artışı ile karakterize edilen bir durumdur ve bireylerin psikososyal durumlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Bu bilgilerle, hirsutizmli bireylerin evlilik hoşnutluğu ve psikolojik rahatsızlıklarını iyileştirme çalışmalarına katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran 18-50 yaş arası 200 hirsutizm tanısı almış kadın ve 168 kontrol hastası üzerinde yapılmıştır. Katılımcılardan evlilik memnuniyetini ölçmek için Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ), depresyon durumunu belirlemek için Beck Depresyon Ölçeği ve cinsel fonksiyonlarını değerlendirmek için Kadın Cinsel Fonksiyon Endeksi - Gözden Geçirilmiş (FSDS-R) ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, hirsutizmin evlilik hoşnutluğu, depresyon ve cinsel fonksiyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, eğitim ve gelir seviyesinin yükselmesiyle birlikte evlilik hoşnutluğu ve cinsel fonksiyonun arttığını, depresyonun ise azaldığını göstermiştir. Hirsutizm grubunda oligomenore ve Polikistik Over Morfolojisi (POM) gibi durumların daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Yaş, hane halkı sayısı ve gebelik sayısının artmasıyla evlilik uyumu ve cinsel fonksiyonun azaldığı, depresyonun ise arttığı gözlemlenmiştir. Hirsut kadınların evlilik hoşnutluğu, duygusal yakınlık ve evlilik uyum ölçeği toplam puanları incelendiğinde, evlilik hoşnutluğu açısından non-hirsut kadınlardan farklı olmadığı görülmüştür. Hirsut kadınların Beck Depresyon Ölçeği sonuçlarına göre depresyon dereceleri ve depresyon varlığı açısından fark bulunmazken, depresyon toplam puanlarına bakıldığında hirsut kadınların non-hirsut kadınlara göre daha depresif olduğu tespit edilmiştir. Hirsut kadınların FSDS-R toplam puanları ve kesme puanına göre değerlendirilmiş, non-hirsut kadınlarla karşılaştırılmış ve hirsutizmin cinsel fonksiyon üzerine etkisi olmadığı bulunmuştur. Sonuç:Bu çalışmada hirsutizmin evlilik hoşnutluğu, depresyon ve cinsel fonksiyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hirsut kadınların evlilik hoşnutluğu açısından nonhirsut kadınlardan farklı olmadığı, ancak daha depresif oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, hirsutizmin cinsel fonksiyon üzerine etkisi olmadığı ve hirsutizm grubunda oligomenore, PKOS ve Polikistik Over Morfolojisi (POM) gibi durumların daha yaygın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the impact of marital satisfaction and depression on sexual functions in women diagnosed with hirsutism. Hirsutism is characterized by male-pattern hair growth in women due to excess androgen or increased androgen sensitivity, and it can significantly affect individuals' psychosocial well-being. This study aims to contribute to the improvement efforts regarding the marital satisfaction and psychological discomforts of individuals with hirsutism based on the information obtained. Materials and Methods: The study was conducted on 200 women aged 18-50 years diagnosed with hirsutism and 168 control patients who applied to the outpatient clinics of the Department of Obstetrics and Gynecology, Marmara University. Participants were asked to fill out the Marital Adjustment Test (MAT) to measure marital satisfaction, the Beck Depression Inventory (BDI) to determine the level of depression, and the Female Sexual Function Index - Revised (FSDS-R) to evaluate sexual functions. Data were analyzed using statistical methods. Results: In this study, the effects of hirsutism on marital satisfaction, depression, and sexual functions were examined. The findings indicated that with increased education and income levels, marital satisfaction and sexual functions improved, while depression decreased. It was found that oligomenorrhea and Polycystic Ovary Morphology (POM) were more common in the hirsutism group. As age, household size, and the number of pregnancies increased, marital adjustment and sexual functions decreased, while depression increased. When the marital satisfaction, emotional intimacy, and total scores of the marital adjustment scale of hirsute women were examined, it was found that there was no difference in terms of marital satisfaction compared to non-hirsute women. According to the results of the Beck Depression Inventory, no difference was found in the levels and presence of depression, but hirsute women were found to be more depressed than non-hirsute women based on total depression scores. The FSDS-R total scores and cutoff points of hirsute women were compared with those of non-hirsute women, and it was found that hirsutism had no effect on sexual functions. Conclusion: In conclusion, this study examined the effects of hirsutism on marital satisfaction, depression, and sexual function. It was determined that hirsute women did not differ from non-hirsute women in terms of marital satisfaction, but they were found to be more depressive. Additionally, hirsutism was found to have no effect on sexual function, and conditions such as oligomenorrhea, PCOS, and Polycystic Ovary Morphology (POM) were more prevalent in the hirsutism group.