Polikistik overli kadınların kız kardeşlerinde hiperinsülineminin hiperandrojenizm ile olan ilişkisinin araştırılması
- Tez No: 164875
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET KÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hyperandrogenism, Hyperinsulinemia, sisters of the women with PCO, Menstrual disorders vii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Polikistik Overli Kadınların Kız Kardeşlerinde Hiperinsülineminin Hiperandrojenizm İle Olan İlişkisinin Araştırılması Bu çalışmanın amacı; PCO' lu kadınlarda artmış metabolik, kardiyolojik ve kanser riskinin yalnızca PCO' lularda sınırlı kalmayıp PCO' lu kadınların kız kardeşleri içinde risk oluşturabileceğini incelemektir. Olgular üç gruba ayrılarak incelendi. Birinci grup PCO'lu olup toplam 68 olgudan oluşmaktaydı ; Puberteden itibaren 27-35 günde bir adet gören veya yılda 6'dan az adet gören, yükselmiş Total veya serbest Testosteron düzeyine sahip Tiroid, Surrenal, Hipofîz ile ilgili hastalığı olmayan olgulardan oluşmaktaydı. İkinci grup PCO'lu olguların kız kardeşleri(n=l 1 8) olup; ailede mutlaka bir tane PCO' lu vardı, gebeliği olan, histerektomi olmuş, sistemik hastalığı bulunan(Diabetes Mellitus, Hipertansiyon) veya hormonal ilaç kullanım öyküsü olan vakalar çalışmaya dahil edilmedi. Üçüncü grup kontrol grubunu içermekteydi. Kontrol grubunda ; 15-35 yaş arası, sistemik hastalığı olmayan ilaç kullanmayan genel olarak sağlıklı bireylerden oluşan 45 olgu dahil edildi. Bütün vakalarda yaş, BMİ, doktora geliş şikayetleri, adet düzenleri, FM, USG, TA, hİrsutizm, C-peptid, İnsülin, OGTT, Glukoz/însülin oram, FSH, LH, Total veya serbest Testosteron, DHEAS04, Total Kolesterol, HDL, LDL, TG, hasta grubunda fenotip çalışıldı. Verilerin istatiksel analizinde SPSS 11.0 programı kullanıldı. Çalışılan tüm parametrelerin sonuçlarının kontrol, PCO'lu olguların kız kardeşleri, PCO grubunda ikili karşılaştırmalarında Mann- Whitney U Testi kullanıldı. Alt grupların birbiri ile karşılaştırmalarında ise Kruskal -Wallis Yöntemi kullanıldı. P değeri 0,05'ten küçük değerler istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde önemlilik seviyesi alındı. Çalışmaya dahil edilen grupların BMİ 21-25 kg/m2, yaş ortalaması 21-25 olup kontrol grubu daha yaşlı bireylerden oluşmaktaydı. Grupların en sık geliş şikayetleri adet düzensizliği olup hasta ve PCO'daki bireyler daha oligomenoreik idi. Hasta grubunun fenotipi daha çok PCO+HA+Oligomenoreik idi. Hasta grubundakilerin sistolik kan basınçları yükselme eğilimindeydi. Hasta ve PCO kontrole göre daha hirsutik idi. LH/FSH, TT, serbest Testosteron, hasta ve PCO grubunda kontrole göre yüksek olup, DHEAS04 ise yalmzca hasta grubunda yüksek bulunmuş. C peptid hasta ve PCO grubunda yüksek iken açlık insülini yalnız hasta grubunda diğer iki gruba göre anlamlı olarak yüksek idi. Glukoz/însülin
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The investigation of relation betwene hpyperandrogenemia and hyperinsulinemia in the sisters of PCO women The purpose of this study is; to examine the increased metabolic, cardiologic, and cancer risk in the women who have PCO can constitute too much risk not only for the ones who have PCO but also for the sisters of those women. The cases are evaluated in three groups. First group is the have PCO 68 cases who these are cases who have bleeding in every 27-35 days since puberte or have bleeding less than 6 times a year, have no disease relavent to thyroid, adrenal, hypophysis which has increased total or free testosterone level. The second group are the sisters of the cases with PCO(patient, n=118) ; there is absolutely one person have PCO in the family, and the cases who have pregnancy, had hysterectomy, has systemic disease or has medicine usage history are not included in the study. Third group is control group. In the control group; 45 cases who are 15-35 years-old and have no systemic disease and haven't used medicine and in generaly originated with healthy people are included.In all of the cases phenotype studied in the patient groups of age, BMI, complains when they first visit to doctor, menstrual disorders., Physical examination, USG, TA, hirsutism, C-peptid, insulin, OGTT, Glucose/insulin proportion, FSH, LH, Total or free testosterone, DHEAS04, Total cholesterol, HDL, LDL, TG. SPSS 1 1.0 programme was used in the statistical analysis of the data. Mann- Whitney u Test was used in the double comparison of the results of all the parameters studied in the control, patient, PCO group. Importance level of values whose p value is less than 0.05 is taken as statistically significantly. BMI of the groups included in the study is 21-25 kg/m2, their medium age is 21-25 and the control group has older cases. The most frequent coming reason of the groups was menstrual disorders both the patient and the people in PCO was more oligomenoreic. phenotype of patient group was much more PCO+HA+Oligomenoreic. Systolic blood pressure of the ones in the patient group had increasing tendency. Patients and PCO cases more hirsutic than control group. LH/FSH, TT, free testosterone were higher in the patients and PCO group than control group, and DHEAS04 was found higher only in the patient group. While C peptid was high in the patient and PCO group, fasting insulin was significantly higher only in the patient group than the other two groups. Glucose/insulin < 4,5 in the patient and PCO group was much more than in the control group. Only TG from the lipid Profhile in the PCO group was higher than the other two groups. In the literature there were not so many studies made on sisters who have PCO, and more broad scale studies are needed to compare and evaluate metabolic, lipid, hormone Profhiles of the sisters.