Tip II diyabetik hastalarda vestibüler sistemin değerlendirilmesi
Evaluation of the vestibular system in Type II diabetic patients
  1. Tez No: 930115
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tip II Diyabet, video head impulse test (vHIT) ve videonistagmografi (VNG) testleri, Type II Diabetes, video head impulse test (vHIT) and videonystagmography (VNG) tests
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Diabetes mellitus kronik hiperglisemi ile karakterize, hedef bölgelere insülin sekresyonunda eksikliklerin olduğu veya insülin direncinin olduğu metabolik bir hastalıktır. İnsülin direnci ve görece eksikliği kronik hiperglisemiye yol açarak yağ, proteinlerin ve karbonhidrat yapısında karakteristik değişikliklere sebep olur. İnsan vücutta bulunan bir karbonhidrat olan glukoz, önemli enerji kaynağıdır. Tüm vücutta olduğu gibi Glukoz metabolizması iç kulak üzerinde de etkilidir ve hipoglisemi ve hiperglisemide iç kulak fonksiyonu etkilenebilir. Endolenfatik potansiyelin korunmasında glukoz metabolizmasının önemi çoktur. Tüylü hücreler endolenfatik potansiyeli korumak için farklı susbstrat maddeler kullanabilse de, hiçbiri glukoz kadar etkin değildir. Bu sebebledirki glukoz metabolizmasındaki farklılaşmalar, iç kulak kulak sıvı metabolizmasının yapısal farklılıklarına ve bunun sonucunda vestibüler ve işitsel semptomlara neden olabilmektedir. Bu tez çalışmamızda amaç, periferik vestibüler sistemi değerlendiren farklı test bataryalarını birlikte kullanarak, Tip II Diyabetin vestibüler sistem üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Belirtilen kriterlere uygun hastalara çalışma hakkında bilgi verildikten sonra katılmayı kabul ederek bilgilendirilmiş gönüllü onamı imzalayan gönüllüler çalışmaya dahil edilecektir. Çalışma grubunda; Tip II diyabetli bireyler incelenecektir. Kontrol grubu yaş eşleştirmesi yapılan sağlıklı gönüllülerden oluşturulması planlanlanacaktır. Tüm katılımcılara otoskopik muayene ve odyolojik değerlendirme sonrasında video head impulse test (vHIT) ve videonistagmografi (VNG) testleri yapılması planlanacaktır. Bulgular: Tip2 DM hastası olan bireyler ve kontrol grubunun video head impulse test VOR kazançları ve overt ile covert sakkad varlığı karşılaştırıldığında; Tip2 DM hastası olan grubun sol posterior semisirküler kanal haricinde diğer kanallarda covert sakkad ve sağ anterior semisirküler kanal haricinde diğer kanallarda overt sakkad saptanmıştır. Kontrol grubunda overt ve covert sakkad saptanmamıştır. Sonuç: Tip II diyabetli bireylerde periferik vestibüler sistem kaynaklı olduğu düşünülen vestibüler disfonksiyon, çalışmada elde edilen bulgular ile ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Purpose: Diabetes mellitus is a metabolic disease characterized by chronic hyperglycemia, with deficiencies in insulin secretion to target areas or insulin resistance. Insulin resistance and relative deficiency lead to chronic hyperglycemia, causing characteristic changes in the structure of fats, proteins and carbohydrates. Glucose, a carbohydrate found in the human body, is an important source of energy. As in the whole body, glucose metabolism also affects the inner ear, and inner ear function can be affected in hypoglycemia and hyperglycemia. Glucose metabolism is of great importance in maintaining endolymphatic potential. Although hair cells can use different substrates to maintain endolymphatic potential, none are as effective as glucose. For this reason, differences in glucose metabolism can cause structural differences in inner ear fluid metabolism and, as a result, vestibular and auditory symptoms. The aim of this thesis study is to evaluate the effect of Type II Diabetes on the vestibular system by using different test batteries that evaluate the peripheral vestibular system. Materials and Methods: After patients who meet the specified criteria are informed about the study, volunteers who agree to participate and sign informed consent will be included in the study. In the study group; Individuals with type II diabetes will be examined. The control group will be planned to be composed of age-matched healthy volunteers. After otoscopic examination and audiological evaluation, video head impulse test (vHIT) and videonystagmography (VNG) tests will be planned for all participants. Results: When the video head impulse test VOR gains and the presence of overt and covert saccades were compared in individuals with Type 2 DM and the control group; In the group with T2 DM patients, covert saccades were detected in other channels except the left posterior semicircular canal, and overt saccades were detected in other channels except the right anterior semicircular canal. No overt and covert saccades were detected in the control group. Conclusion: Vestibular dysfunction, which is thought to originate from the peripheral vestibular system in individuals with type II diabetes, was revealed by the findings obtained in the study.