Isolation and characterisation of the mouse homologue of the human SOX20 gene
İnsan SOX20 geninin faredeki karşılığının izolasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 93013
  2. Yazar: ŞAFAK YAYLAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GÜRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: SOX ailesi, hSOX20, mSOX15, sex tayini, transkripsiyon faktörleri. vı, SOX family, hSOX20, mSOX15, sex determination, transcription factors. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz İNSAN SOX20 GENİNİN FAREDEKİ KARŞILIĞININ İZOLASYONU VE KARAKTERİZASYONU YAYLAOĞLU, Şafak Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tülin GÜRAY Şubat 2000, 114 sayfa SOX ailesi genleri ökaryotlarda transkripsiyon faktörlerini kodlarlar. Artan kanıtlar, SOX genlerinin, gelişimi düzenleyici önemli rolleri olduğunu ve bu genlerdeki mutasyonlann genellikle insan hastalıklarıyla ilişkilendirildiğini göstermektedir. İnsan SOX20 geni, SOX gen ailesinin en son karakterize edilen elemanlarından biridir. Bu genin ekspresyonu sadece fetal testis dokularında olmaktadır. Bu çalışmada, insan SOX20 geninin faredeki karşılığı olan SOX geni izole edilmiş, karakterizasiyon ve ekspresyonu yapılmış ve kromozomal lokalizasiyonu bulunmuştur. Ayrıca, fare SOX20 geninin nükleotid sekans analizi, daha önce izole edilen ve sekans analizi yapılan fare mSOX15 geni ile 100% benzerlik göstermiştir.Fetus gelişiminin önce ve sonrasındaki gelişim evreleri boyunca, testis ve yumurtalıkta yapılan fere SOX20 transkriptlerinin analizleri, fare SOX20 geninin gelişim sırasındaki ekspresyonunun seksüel dimorfik yapısını göstermiştir. Fare SOX20 transkriptleri herhangi bir evrede dişi embriyonlarda gözlenmemiş, ancak erkek embriyonlarda transkriptler ilk olarak doğumdan önce 11.5 uncu günde gözlenmiş ve 19.5 uncu güne kadar orada kalmıştır. Fare SOX20 geninin ekspresyonunun başlangıcının, testis gelişiminin başlamasıyla çakışması, bizi fare SOX20 geninin, seks belirlenmesinde ve farede testis gelişimi veya iç seksüel organların değişiminde önemli bir rol oynadığım önermemizi sağlamıştır. Kromozomal lokalizasyon deneyleri, fare SOX20 geninin, kromozom 11 üzerinde, A5-B5 bölgesinde bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND CHARACTERISATION OF THE MOUSE HOMOLOGUE OF THE HUMAN SOX20 GENE YAYLAO?LU, Şafak M. S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Tülin GÜRAY February 2000, 1 14 pages SOX family genes encode transcription factors in eukaryotes. Increasing evidence indicated that, SOX genes have important roles in the regulation of development and mutations in these genes are usually associated with human diseases. Human SOX20 is one of the last characterised member of the SOX gene family. The expression of this gene is restricted to the fetal testis tissue. In this study, the mouse homologue of the human SOX20 gene was isolated, characterised and expressed and chromosomal localisation was also determined. Moreover, nucleotide sequence analysis of the mouse SOX20 gene showed a 100% iii XC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU MKÜMANTASYON MOUOZ*homology with the mouse SOX15 gene which was previously isolated and sequenced. Analyses of mSOX20 transcripts in testis and ovary throughout the pre- and postnatal development stages revealed a sexual dimorphic pattern of the mSOX20 expression during development. The mSOX20 transcripts were not detected in female embryos of any stages, whereas in male embryos the transcripts were first detected at 11.5 dpc and remained until 19.5 dpc. The coincidence between the begining of the mSOX20 expression and the initiation of the testis development led us to suggest that the mSOX20 plays an essential role in the sex determination and in testis development or differentiation of the internal sexual organs in mouse. The choromosomal localization experiments showed that the mSOX20 gene was localized on mouse chromosome 1 1, in the region A5-B5.