Modeling for robotic spray painting
Robotlarla sprey boyamanın modellenmesi
- Tez No: 93015
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, PROF. DR. M. A. SAHİR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robotlarla boyama, sprey boyama modeli, boyama mekaniği, sprey boyama simülasyonu, sprey boyama için yüzey modellemesi. iv, Robotic painting, spray painting model, painting mechanics, spray painting simulation, surface modeling for spray painting. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
öz ROBOTLARLA SPREY BOYAMANIN MODELLENMESI Dallı, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. A. Sahir Ankan Kasım 2000, 126 Sayfa Robotla sprey boyama işlemi için bir model sunulmuş ve robotla sprey boyama simülasyonu sağlayan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Robotla sprey boyama modeli, boyanacak yüzeyin geometrik modelini ve sprey boyama mekaniğini dikkate alarak, yüzey üzerinde oluşacak boya kalınlığının hesaplanmasını sağlamaktadır. Sprey fam içerisindeki boya akış dağılımı ve yüzey üzerindeki boya kalınlığının dağılımı için matematiksel modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen sprey boyama simülatörü, boyanacak yüzeyin bilgisayar destekli tasarım modeli ile sprey fanının matematiksel modelini birlikte ele alarak robot takım yolunun ve dolayısıyla robot programının simülasyonunu sağlar. Simulator, serbest oluşturulmuş herhangi bir yüzey üzerindeki boya tabakasının kalınlığını doğru hesap ederek, robot programlayıcısına, robot takım yollan seçiminde ve sprey boyama parametrelerinin düzenli boya kalınlığı elde edilmesi yönünden optimizasyonunda bir araç sağlamaktadır. Robot takım yolları robot kontrolcüsüne gönderilmekte ve böylece sprey boyama robotunun programının otomatik oluşturulması sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING FOR ROBOTIC SPRAY PAINTING Dallı, Uğur M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor. Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor Prof. Dr. M. A Sahir Ankan November 2000, 126 pages A model for the robotic spray painting process is presented and a computer program is developed for the robotic spray painting simulation. The robotic spray painting model provides the calculation of the resulting coating thickness on the surface to be coated by considering the geometric model of the surface and spray painting mechanics. Mathematical models are developed for the paint flow rate flux in the spray fan and for the paint thickness distribution on the surface. The developed spray painting simulator uses the CAD model of the surface to be coated together with the mathematical model of the spray fan to simulate the robot tool path and hence the robot program. The simulator provides a tool to the robot programmer for the selection of the robot tool paths and optimization of the spray painting process parameters in the sense of coating uniformity by accurate prediction of the thickness of the coating layer on any free-form surface. The robot tool paths are downloaded into the robot controller and automatic generation of the spray painting robot programs are provided.