Muhasebe meslek mensuplarının hata ve hileleri önlemesinde dijital muhasebe uygulamalarının etkisine yönelik görüşlerinin belirlenmesi: İzmir ilinde odak grup çalışması
Determining the opinions of professional accountants in preventing errors and frauds regarding the impact of digital accounting applications: Focus group study in Izmir province
  1. Tez No: 930155
  2. Yazar: CANDAN SERRA ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA İZMİRLİ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Dijitalleşme, Dijital Muhasebe Uygulamaları, Hata ve Hile, Muhasebe Meslek Mensupları, Accounting, Digitalization, Digital Accounting Applicaitons, Error and Fraud, Accounting Professionals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dijital dönüşüm pek çok mesleği ve iş yapma biçimlerini etkilediği gibi muhasebe ve muhasebe meslek mensuplarını ve çalışma biçimlerini de derinden etkilemiştir. Çalışmanın amacı, dijital dönüşümle birlikte ortaya çıkan dijital muhasebe uygulamalarının muhasebe hile ve hatalarını önlemede meslek mensuplarına ne derecede faydalı olduğunu tespit etmek, yetersiz kaldıkları hususları belirlemek, meslek mensuplarının uygulamalarda karşılaştıkları sorunları ortaya koymak ve çözümler üretebilmektir. Odak grup görüşmesi tekniğinin kullanıldığı bu çalışmada İzmir ili Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında faaliyet gösteren meslek mensuplarının görüşlerinden faydalanılması planlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen literatür taraması sonucunda hazırlanan on iki ifade, sekiz katılımcıdan oluşan üç gruba iletilerek, bu ifadelerle ilgili görüşleri kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler sayesinde dijital dönüşümün muhasebe mesleği için sağladığı avantajlar, dezavantajlar, karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlar için geliştirilebilecek çözümlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede muhasebe meslek mensuplarının hata ve hilelerin önlenmesinde dijital muhasebe uygulamalarının faydasına yönelik görüşlerinin ortaya konacağı ve karşılaştıkları sorunların çözümünde muhasebe uygulamalarını geliştiren kişi veya kurumlara geri bildirim sağlanmasına katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Digital transformation, has deeply affected accounting, professional accountants and their ways of working as affected many fields and professions. Purpose of this study is to determine to what extent digital accounting applications that emerged with digital transformation are useful to professionals in preventing fraud and errors, to determine the issues they are inadequate in, to reveal the problems that professionals encounter in applications and to find solutions. In this study, which the focus group interview technique is used, planned to use the opinions of the Izmir Chambers of Certified Public Accountants12 statements which prepared for this purpose, will be conveyed to the participants to get their opinions to develop solutions and determine the advantages and disadvantages of digital accounting applications and the problems encountered. It is thought that the results obtained will contribute to revealing the opinions of accounting professionals regarding the benefits of digital accounting applications in preventing errors and frauds and to providing feedback to individuals or corporate companies which developing accounting applications.