Seismic capasity design investigation of tunnel form buildings
Tünel kalıpla yapılan yapıların kapasitelerinin incelenmesi
- Tez No: 93017
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel kalıp, akma eğilme değeri, süneklik, elastik kuvvet, elastoplastik moment-eğilme grafiği, taşıyıcı sistem davranış katsayısı. VI, Shear wall, yield moment, ductility, elastic analysis, elastoplastic curve, load reduction factor. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz TÜNEL KALIPLA YAPILAN YAPILARIN KAPASİTELERİNİN İNCELENMESİ DEMİROĞLU, Müjdat Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr. Ergin Atımtay Mayıs 2000, 133 Sayfa Bu tezde tünel kalıp teknolojisi ile yapılan perde duvarlı çok katlı binalar incelenmiştir.Kolon ve kirişlerin olmadığı ve tabiiye kalınlığı ile perde duvar kalınlığı nerdeyse aynı olan bu binalara gelen düşey ve yatay yükler hakkında şu ana kadar çıkan şartnameler fazla bilgi vermemektedir. 'Windows 98' işletim sistemindeki 'Excell 7.0' programı kullanılarak modellerin moment-eğilme ilişkilerini bulan bir program hazırlanmıştır.Modellerin içindeki donatnın yeri ve miktarı ile oynanarak değişik moment-eğilme ilişkileri elde edilmiş, grafik halinde hazırlanmış ve akma anındaki moment ve eğilmedeğerleri bulunmuştur. Süneklik ilişkilerinin incelenmesi amacı ile tahmini akma eğilme değeri kullanılarak elastoplastik moment-eğilme grafikleri hazırlanmıştır. 'Eşdeğer Çerçeve Metodu' kullanılarak bulunan elastik kuvvet, taşıyıcı sistem davranış katsayısının hesaplanmasında kullanılmıştır. 'Eşit Enerji Metodu' kullanılarak gerekli olan maksimum süneklik değerleri bulunmuştur. Bu değerler modellerin dayanabileceği süneklik değerleri ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC CAPACITY DESIGN INVESTIGATION OF TUNNEL FORM BUILDINGS DEMÎRO?LU, Müjdat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ergin Atımtay May 2000, 133 Pages The behaivour of shear-wall dominant multistorey reinforced concrete building structures is investigated. Because there are no beams or columns and the slab and wall thicknesses are approximately equal, available codes give little or no information relative to design for gravity and lateral loads. A program is performed using 'spread sheet' in 'Excel 7.0' under 'Windows 98' operating system in order to find the moment-curvature relationship for all models. By changing the lateral and longitudinal reinforcement of each model separately, different moment-curvature diagrams are obtained. Yield moment and curvature are obtained by using the moment-curvature diagrams. For simplicity, a reference yield point is assumed to convert the diagrams to an elastoplastic form in order to find the ductility relationships. HIBy the use of elastic analysis made using 'Wide Column Analogy', the elastic force is obtained and the load reduction factor is calculated. The maximum ductility demand is found using 'Equal Energy Method' and compared with the available ductility to see whether the plastic deformation is satisfied or not.