An Analysis and evaluation of user needs for food preparation in Kayseri kitchens
Kayresi mutfaklarında yemek hazırlığına ilişkin kullanıcı ihtiyaçlarının analizi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 93019
- Danışmanlar: GÜNER MUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mutfak Tasarım İlkeleri, Kayseri, Türk Mutfak Kültürü, Mutfak Aktiviteleri ve İhtiyaçları iv T/J-Lv, Kitchen Design, Kayseri, Turkish Cooking Culture, Kitchen Activities and Needs in
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz KAYSERİ MUTFAKLARINDA YEMEK HAZIRLIĞINA İLİŞKİN KULLANICI İHTİYAÇLARININ ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Demirel, Esra Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasannu Bölümü Tez Yöneticisi: Güner Mutaf Eylül 2000, 161 sayfa Bu çalışmada, modüler mutfaklardaki tasarım hatalarını gidermek amaçlı yaptıkları değişikliklere ve getirdikleri çözümlere ulaşmak için, Kayseri' deki kullanıcıların mutfak aktiviteleri, ve ihtiyaçlari araştırılmıştır. Türk mutfak kültürü ve bu kültür çerçevesinde oluşan yöresel farklılıklar bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Geleneksel mutfak kültürünün modern toplumumuzda halen yaşadığı bir şehir olduğu için Kayseri çalışma alanı olarak seçilmiştir. Geleneksel aktiviteler ve kullanılan araç gereçler araştırılmış, modern mutfaklar içersinde yaşayan geleneksel alışkanlıklar değerlendirilmiştir. Sonuçta, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap veren, yöresel alışkanlıklarından doğan eylemleri rahatlıkla yapabilecekleri en doğru tasarıma ulaşmak için bir ihtiyaç listesi çıkarılmıştır. Araştırma sonuçlarının daha sonraki çalışmalarda ve tasarımlarda göz önünde bulundurulması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS AND EVALUATION OF USER NEEDS FOR FOOD PREPARATION IN KAYSERİ KITCHENS Demirel, Esra M.S. in Department of Industrial Design Supervisor: Inst. Güner Mutaf September 2000, 161 pages In this thesis, kitchen activities, behaviors and needs of Kayseri users have been investigated, in order to reach the modifications and solutions made by users to compensate the design deficiencies in modular kitchens. The Turkish traditional cooking culture and the regional differences are the main points of interest of this study. As a city in which traditional kitchen culture is still alive in today's modern society, Kayseri, was chosen as the work area. Traditional activities and utensils used during cooking activities were explored and traditional habits and behaviors taking place in today's modular kitchens were evaluated. Finally, design criteria were determined, in order to reach a well-designed kitchen that satisfies user needs and let them perform traditional activities derived from regional habits and behaviors easily. It is expected that the results of the study will be used in further researches and designs.