Mücevherde 21. yüzyıl inovasyon dahisi Wallace Chan
21st century innovation mastermind in jewelry Wallace Chan
- Tez No: 930230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Metalurji Mühendisliği, Sanat Tarihi, Fine Arts, Metallurgical Engineering, Art History
- Anahtar Kelimeler: Wallace Chan, Mücevher Ustası, Titanyum Kullanımlar, İnovatif Üretimler, Sanata Felsefi Yaklaşım, Wallace Chan, Jewelry Master, Titanium, Innovative Productions, Philosophical Approach to Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Takı Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Wallace Chan'in çağdaş mücevher sanatındaki yeri, eserlerini karakterize eden yenilikçilik, zanaatkârlık ve estetik inceliğin kendine özgü birleşimi nedeniyle bilimsel bir araştırmayı hak etmektedir. Bu tez, Chan'in yaratıcı vizyonunun inceliklerini aydınlatmak için sanat tarihi, tasarım teorisi ve malzeme bilimini kapsayan disiplinler arası metodolojilerden yararlanarak Chan'in alana yaptığı ufuk açıcı katkıların titiz bir araştırmasını yapmaktadır. Analizin merkezinde Chan'in öncü tekniklerinin, özellikle de değerli taşlar üzerindeki dönüştürücü etkileriyle tanınan ve onları mücevher tasarımında şimdiye kadar ulaşılamayan ruhani bir parlaklıkla donatan patentli Wallace Cut tekniğinin titizlikle incelenmesi yer almaktadır. Ayrıca çalışma, Chan'ın titanyumdan porselene kadar geleneksel olmayan malzemeleri ustalıkla kullanmasını incelemeyi ve bu malzemelerin giyilebilir bir sanat biçimi olarak takının parametrelerini yeniden şekillendirmedeki araçsal rolünü ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Tez, teknik ustalığın ötesinde, Chan'ın sanatsal pratiğinin felsefi temellerini derinlemesine inceleyerek doğa, maneviyat ve kültürel mirasın derin bir sentezini ortaya çıkarmaktadır. Chan'ın çalışmalarını çağdaş sanat ve kültür teorisinin daha geniş söylemleri içine yerleştiren bu araştırma, lüks, güzellik ve zanaatkarlık gibi köklü kavramlara meydan okuyarak mücevher sanatının derin sosyo-kültürel sonuçlarını vurgulamayı amaçlamaktadır. Chan'ın ufuk açıcı eserlerinin ve bunların bağlamsal temellerinin titiz bir analizi yoluyla, bu bilimsel çaba, sanatsal ifade için bir kanal olarak mücevherin doğasında var olan dönüştürücü potansiyeli ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Sonuç olarak bu tez Wallace Chan'in sadece bir mücevher ustası olmanın ötesinde bir sanat vizyoneri olarak değerlendirir. Eserleri, izleyicileri düşünmeye ve yüce olanı araştırmaya teşvik ederken, sanatsal ifade için mücevherin gücünü ön plana çıkarır. Bu değerlendirme, mücevher çalışmalarının akademik literatüre katkısının yanı sıra, sanat, zanaatkarlık ve yenilik kavramlarının kesiştiği noktada kültürel hayatımızı zenginleştirme potansiyelini gözler önüne serer.
Özet (Çeviri)
Wallace Chan's place in contemporary jewelry art deserves a scientific investigation due to the unique combination of innovation, craftsmanship and aesthetic sophistication that characterizes his works. This thesis makes a rigorous investigation of Chan's Deceptively important contributions to the field by using interdisciplinary methodologies covering art history, design theory and materials science to illuminate the intricacies of Chan's creative vision. At the center of the analysis is a rigorous examination of Chan's pioneering techniques, in particular the patented 'Wallace Cut' technique, known for its transformative effects on precious stones and equipping them with a spiritual brilliance that has hitherto been unattainable in jewelry design. In addition, the study aims to examine Chan's skillful use of unconventional materials, from titanium to porcelain, and to reveal the instrumental role of these materials in reshaping the parameters of jewelry as a wearable art form. Beyond technical mastery, the thesis explores in depth the philosophical foundations of Chan's artistic practice, revealing a deep synthesis of nature, spirituality and cultural heritage. Placing Chan's work within the broader discourses of contemporary art and cultural theory, this research aims to highlight the deep socio-cultural consequences of jewelry art by challenging well-established concepts such as luxury, beauty and craftsmanship. Through a rigorous analysis of Chan's seminal works and their contextual underpinnings, this scholarly effort seeks to unlock the transformative potential inherent in jewelry as a channel for artistic expression. As a result, this thesis evaluates Wallace Chan as an art visionary beyond just being a jeweler. Her works bring the power of jewelry to the foreground for artistic expression, while encouraging viewers to think and explore the sublime. This evaluation, in addition to the contribution of jewelry studies to academic literature, reveals the potential of enriching our cultural life at the intersection of art, craftsmanship and innovation concepts.