City gates: Inside and outside
Kent kapıları: İçerde ve dışarda
- Tez No: 93029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kapı, Giriş Koridoru, Giriş, Bölgesel Belirleyici, Bölgesellik, Kimlik, Mekan Hissi. vı WM0MAN1&SYON MERKEZİ, Gate, Entrance Corridor, Gateway, Territorial Marker, Territoriality, Identity, Sense of Place. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz KENT KAPILARI: İÇERDE VE DIŞARDA Artar, Nesrin Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım Yönetici: Yrd. Prof. Dr. Adnan BARLAS Aralık 2000, 112 sayfa Bu tezin konusu kenti oluşturan farklı bölgeler arasındaki geçişin iyi vurgulanması ve bunun sonucunda kentin kimliğine olan katkılarıyla ilgilidir. Aslında kent kimliği birbirine geçmiş bölgeler ve bu bölgeler arasında yer alan geçiş alanlarının nasıl vurgulandığıyla ilgilidir. Bu amaçla yapılan çalışmada, üzerinde söylenen farklı görüşlere rağmen tarihsel veriler ışığında kentsel geçiş elemanları bu tezde kapılar olarak ele alınmış ve kapıların geçmişten günümüze olan değişimleri örneklerle incelenmiştir. Kapı kavramındaki değişimler noktasal elemanlardan koridor boyunca algılanan elemanlara dönüşüm şeklinde görülmektedir. Ancak bu dönüşüm belli bir tasarımın etkisiyle değil kendiliğinden olmuştur. Geçmişin kent kurgusunda olan ritüeller ve mistisizmin günümüz dünyasında tasarlanmış ilkelere dönüşmesi beklenirken bu plansız oluşumların kent mekanına ve kent kimliğine olan olumsuz etkileri incelenmiştir.Aslında bu değişim kapının yüklendiği anlamdan çok anlamın ifadesinde olmuştur. Bu değişim kentlerin yapısı, büyümesi ve teknolojideki değişimler ile yakından ilintilidir. Günümüz örneklerine baktığımızda, gerek yurtdışında gerekse ülkemizde kente giriş koridorları etrafında yer alan kullanımlar kentin imajına katkıda bulunmamaktadırlar. Özellikle ülkemizde yer alan giriş koridorları boyunca dizilmiş olan kullanımlar eğer o kentin kimliğiyle ilintili olsaydı, ülkemizdeki bütün kentler sanayi kenti olarak algılanırdı. Sonuç olarak önemli olan, kentin kimliği kentteki bütün hiyerarşi içindeki geçişlerin güçlendirilmesiyle ilgilidir. Çünkü bu geçişler egemenlilk alanlarının varlığını güçlendirir. Farklı egemenlik alanları birbirinden geçiş elemanlarıyla ayrılmalıdırlar ki kent mekanında ayırt edilebilsinler ve kentte yaşayanlar açısından mekan yere dönüşsün. Kente giriş koridorları da bir böldeden diğer bir bölgeye geçişin ifadesi olduğundan belki de geçişin en çok hissettirilmesi gereken mekanlar kentin bu noktalandır. Bu bakımdan kent girişlerinin belirli tasarım ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve planlanmaları gerekmektedir. Bu tasarım ilkeleri de varolan ve geçmiş örneklerin değerlendirilmesiyle oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CITY GATES: INSIDE AND OUTSIDE Artar, Nesrin Master of Science, Urban Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Adnan BARLAS December 2000, 112 pages The emphasis of this thesis is on the proper transition between territories and their positive contributions to urban identity. In fact, urban identity is related with how territories, which are nested in each other, and the intermediary spaces which link them. In this study, in the light of historical data and in spite of different thoughts about the transition elements, they are handled as gates and the transformations of this concept from past to present is investigated through examples. The changes in the concept of the gate has is found out to be as a transformation from a fixed location or fixed artifact to the elements that are perceived along a corridor. However, this transformation was haphazard rather than a planned one. As the transformation of the rituals and mysticism in the past urban structure to the planned principles of the contemporary mworld is expected, the negative impacts of these unplanned situations into the urban space and urban identity are studied. In deed, this transformation from fixed location to the corridor is related with the expression of the meaning rather than a change in the meaning attributed to gates. It is related with the city structure, city growth and the changes in technology. When various examples are looked upon, whether abroad or in Turkey, the uses taking place along the entrance corridors do not contribute to the urban image. If these uses placed along entrance corridors into and out of the city were related with the urban identity, all Turkish cities would be evaluated as industrial cities. To sum up, the urban identity is directly related with strengthened transitions in a hierarchical order within the city, because these transitions reveal territories. To distinguish between different territories in the urban space, they must be separated by transitory elements for the point of view of its inhabitants to transform space into a place. The entrance corridors of the city are the expressions of the transition from one territory to another, maybe because they are significant points of the city that are necessary to feel the transition. So, it is necessary to evaluate and plan the city entrances according to definite design principles that are formed by the evaluation of past and present examples.