Development of scenario manager and monitor federates for a naval federation
Bir yüksek seviye mimarisi tabanlı simülasyon uygulamasında senaryo yöneticisi ve monitör federelerinin geliştirilmesi
- Tez No: 93030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Seviye Mimarisi (HLA), Dağıtık Etkileşimli Simülasyon (DIS), Deniz Simülasyonu, Senaryo Yönetimi, Zaman Yönetimi, Yönetim Nesne Modeli (MOM) vı, High Level Architecture (HLA), Distributed Interactive Simulation (DIS), mNaval Simulation, Scenario Management, Time Management, Management Object Model (MOM) IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET BİR YÜKSEK SEVİYE MİMARİSİ TABANLI SİMÜLASYON UYGULAMASINDA SENARYO YÖNETİCİSİ VE MONİTÖR FEDERELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Akırmak, Hasan Basri Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç.Dr. Halit OĞUZTÜZÜN Ekim 2000, 84 sayfa Bu tez, bir Yüksek Seviye Mimarisi tabanlı dağıtık etkileşimli simülasyon uygulaması olan NSTMSS'ın (Naval Surface Tactical Maneuvering Simulation System) Senaryo Yöneticisi ve Monitör federelerinin tasarımı ve gerçekleştirimi ile NSTMSS federasyonunun Zaman Yönetimi mekanizmasının tasarımını anlatmaktadır. Senaryo Yöneticisi, seçilen bir senaryoyu simülasyonda yer alan tüm oyunculara bildirirerek eğitimi başlatır, senaryoda tanımlı şekilde acil durum olayları yaratır ve oyun esnasında performans verisi toplar. Pasif bir gözlemci olan Monitör Federesi, federasyon Yüksek Seviye Mimarisi RTI (Run-Time Infrastructure) servislerinin kullanımı hakkında veri toplar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF SCENARIO MANAGER AND MONITOR FEDERATES FOR A NAVAL FEDERATION Akirmak, Hasan Basri MSc, Department of Computer Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Halit O?UZTÜZÜN October 2000, 84 pages This thesis describes the design and implementation of a Scenario Manager federate and a Federation Monitor federate for an HLA (High Level Architecture)-based distributed interactive simulation application called NSTMSS (Naval Surface Tactical Maneuvering Simulation System). Development of a new Time Management Scheme for NSTMSS is also a part of the thesis work. The Scenario Manager, representing the OSE (Officer Scheduling Exercise), selects and distributes a scenario to start the exercise, and generates emergencies and collects performance data during the exercise. The Federation Monitor, being a passive observer, collects data related to the usage of RTI (Run-Time Infrastructure) services.