Rescheduling under machine disraptions
Makine arızaları durumunda yeniden çizelgeleme
- Tez No: 93028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Çizelgeleme, Paralel Makinalar, Makina İşlenebilirlik Kısıtları, Dal-Sınır Algoritması VI, Rescheduling, Parallel Machines, Machine Eligibility Constraints, Branch and Bound Algorithm IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz MAKİNA ARIZALARI DURUMUNDA YENİDEN ÇİZELGELEME Alagöz, Oğuzhan Yüksek Lisans tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral Azizoğlu Temmuz 2000, 89 sayfa Bu çalışmada paralel makinalarda yeniden çizelgeleme problemi incelenmiştir. Herhangi bir makinada bilinen bir süre boyunca arıza olduğunu, ve arızadan önceki çizelgenin toplam akış zamanına göre optimal olduğunu varsaymaktayız. Amacımız, arızadan sonra verimlilik ölçütümüz, toplam akış süresi ile tutarlılık ölçütümüz, başka makinalara çizelgelenen iş sayısı arasında denge gözeterek arızadan sonra yeni bir çizelge kurmaktır. Bu ölçütlere göre tüm verimli çizelgeleri bulma probleminin polinom zamanda çözülebileceği gösterilmiştir. Ayrıca herhangi bir işi işleyebilen makina kümesini belirten makina işlenebilirlik kısıtlarının probleme eklendiği durum incelenmiştir. Bu durum için bir dal sınır algoritma ve iki sezgisel algoritma önerilmiştir. Algoritmaların verimliliğini arttırmak için çeşitli sınırlama ve azaltma mekanizmaları önerilmiştir. Deneylerimiz küçük boyutlu problemlerin çözümü için dal sınır algoritmasının ve büyük boyutluproblemlerin içinse önerdiğimiz sezgisel algoritmalarımızın kullanılmasının daha verimli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESCHEDULING UNDER MACHINE DISRUPTIONS Alagöz, Oğuzhan M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Azizoğlu July 2000, 89 pages In this study, we address a rescheduling problem in parallel machine environments. We assume that a disruption of known duration occurs at one of the machines and the schedule before disruption is optimal, relative to total flowtime value criterion. Our aim is to reconstruct a schedule after disruption that considers the trade-off between the efficiency measure, total flowtime, and the stability measure, the number of jobs moved to different machines. We show that the problem of generating all efficient schedules relative to these measures is polynomially solvable. We also incorporate machine eligibility constraints that specify the set of machines which can process a particular job. We propose a branch-and-bound and two heuristic algorithms for this case. To enhance the efficiencies of the algorithms we propose several bounding and reduction mechanisms. Our computational experiment has revealed that the branch and bound algorithm can solve small-sized iiiproblem instances and large-sized problem instances could be solved by our heuristic algorithms, efficiently.