Kur'ân ayetleri bağlamında ülü'l-azm peygamberlerin nübüvvet öncesi hayatları
Pre-prophethood lives of ulu'l-azm prophets in context of Qur'anic verses
  1. Tez No: 930294
  2. Yazar: YAVUZ KOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ülü'l-azm, Nebî, Nübüvvet, Resûl, Risâlet, Ulu'l-Azm, Prophet, Prophethood, Messenger, Revelation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Allah insanı yaratıp yeryüzüne gönderdikten sonra ona yaratılış gayesini hatırlatmak için peygamberler göndermiştir. Gönderildikleri toplum tarafından rol model alınıp itaat edilmesi istenen bu peygamberlerin nebevi niteliklerinin yanında nübüvvet öncesi hayatları da risâletin tamamlayıcı unsuru olmuştur. Peygamberlerin örnek hayatları, Kur'ân kıssalarında sıkça geçmektedir. Çünkü rubûbiyyetin bir gereği olarak Allah, seçtiği ve ilahi vahiy ile kendisine muhatap aldığı peygamberleri, doğumundan itibaren nübüvvet görevine hazırlamıştır. Bu rabbânî terbiye onları risâlet öncesi hayatlarında da tevhidi çizgide tutmakla beraber şirke karşı da muhafaza eden emniyetli bir bölgenin teminatı olmuştur. Bu sebeple inkarcılar, elçilerin nübüvvet öncesi hayatlarına yönelik içtimaî, ahlaki veya amelî bir itirazda bulunamamışlardır. Ülü'l-azm peygamberler olarak nitelendirilen Hz. Nûh, Hz. İbrâhim, Hz. Mûsâ, Hz. Îsâ ve Hz. Muhammed'in Kur'ân ayetleri bağlamında nübüvvet öncesi hayatlarıyla ilgili anlatılar da bu kapsamda anlaşılmalıdır. Bu bağlamda Hz. İbrâhim gibi nübüvvet öncesi hayatları hakkında detaylı malumatı sunan Kur'ân, bazı peygamberlerin bu hayatlarına yönelik teferruata girmemiştir. Bu çalışma, söz konusu peygamberlerin nübüvvet öncesi hayatlarını incelemeyi hedeflemiştir. Ayrıca bu meselenin daha iyi anlaşılması ve olgunlaşması için birtakım ön başlıklar da açılarak konu detaylandırılmıştır. Sonuç olarak bu peygamberlerin nübüvvet öncesi hayatlarında aldıkları rabbânî terbiye ve üstün faziletler nübüvvet esnasındaki tebliğ vazifelerinde kolaylaştırıcı ve tamamlayıcı bir rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
After Allah almighty created and sent human to the world, he sent prophets to these people to remind them of the purpose of creation. Besides their prophetic attributes, these prophets, who were expected to be taken as a role model by the society they were sent, their pre-prophetic lives became the completing aspect of their prophethood. Exemplary lives of the prophets are frequently mentioned in the stories of Qur'an. As a requirement of divinity, our Lord prepared the prophets whom he chose for this mission from their birth and to whom He addressed by divine revelation. This divine nurture, in addition to keeping them within the monotheistic line before their pre-prophetic lives, was also the guarantee of a secure matter that protected them against polytheism. For this reason, the unbelievers could't raise any social, moral or practical objections to the pre-prophetic lives of the messengers. The related extracts of pre-prophethood lives of Prophet Noah, Prophet Abraham, Prophet Moses, Prophet Jesus and Prophet Muhammed, accepted as Ulu'l-Azm prophets, should be understood within this context. With this regard, Holy Qur'an, which provides detailed information about pre-prophethood of Prophet Abraham, does not give detailed information about the lives of some prophets. This study has aimed to investigate the pre-prophethood lives of the aforementioned prophets. Moreover, some pre-titles were opened and studied in detail so that the issue can be better studied and understood. As a result, the divine nurture and superior virtues, which these prophets achieved before their prophethood, played a facilitating and complementary role in their missionary duties during the prophethood.