Gelatin sponges as wound dressing materials
Jelatin süngerlerin yara örtüsü materyali olarak kullanılması
- Tez No: 93031
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI, YRD. DOÇ. DR. KEZBAN ULUBAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: yara, yara örtüsü, jelatin, sünger, çapraz bağlayıcı vı, wound, wound dressing, gelatin sponge, crosslinker IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz jelatin süngerlerin yara ortusu materyali olarak kullanılması Aksu, Ebru Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kezban Ulubayram Eylül 2000, 84 sayfa İç ve dış vücut dokularında meydana gelen zedelenmeye yara denir. Vücut meydana gelen bu yaralan kendi kendine bir takım biyolojik mekanizmalarla iyileştirebilir. Fakat bu mekanizmalar özellikle büyük ve derin yaralarda yetersiz kalmakta, istenmeyen kabuk ve iz oluşumu engellenememektedir. Bu tür derin yaraların düzgün iyileştirilebilmesi için dokunun yara örtü materyali veya deri graftları ile desteklenmesi gerekir. Jelatin, biyouyumlu, biyoyıkımlı, düşük imünojenisiteye sahip ve kolay işlenebilir olması nedeniyle yara örtüsü malzemelerini hazırlamakta çok geniş bir kullanıma sahiptir. Jelatin bazlı yara örtüleri çok değişik formlarda hazırlanabilirler. Mikroküre veya nanoküreler genellikle yara bölgelerinde ilaç taşıyıcı olarak film yada köpükler genellikle yara örtüsü olarak kullanılırlar. Büyük yara oyukları hidrojel veya köpük örtülerin uygulanması ile nemli tutulur. Bu yapılar yara boşluğunu doldurur ve yara bölgesindeki hücrelerin içeri difüzlenmesi, tutunması ve çoğalması için bir iskelet oluştururlar. Bu yapılar için en önemli özellik biyoyıkımlı olmalarıdır. Hücrelerçoğalıpta yara boşluğunu doldurduğunda bu iskelet parçalanır ve taze oluşan doku ile yer değiştirir. Bu çalışmada sünger tipi yara örtüleri jelatinden hazırlanmıştır. Kolaj enden elde edilen bir madde olarak jelatin in- vivo şartlarda biyoyıkımlıdır. Jelatin yapıların yıkım süresi, yapının kimyasal özelliklerine, kullanılan çapraz bağlayıcının tip ve miktarına göre değişmektedir. Bu nedenle bu çalışmada gluteraldehit, suda çözünebilen karbodiimid ve şeker kullanılarak farklı sünger yapılar hazırlanmıştır. Yara örtüsü materyallerini çapraz bağlamakta literatürde pek çok kez kullanılmış olan gluteraldehitin yerine daha az toksik etkiye sahip olduğu düşünülen karbodiimid ve şeker alternatif çapraz bağlayıcı olarak bu çalışmada kullanılmıştır. Hazırlanan köpükleri kıyaslayabilmek için, yıkım zamanlan, özkütleleri, mekanik özellikleri, termal özellikleri ve toksisiteleri incelenmiştir. Eklenen çapraz bağlayıcı miktarıyla hazırlanan yara örtüsü materyallerinin özkütleleri arasında yapınm çok gözenekli olması nedeniyle bir bağlantı bulunamamıştır. Fakat yıkım zamanlan, termal ve mekanik özellikleri, kullanılan çapraz bağlayıcının tipi ve miktarına göre değişiklikler göstermişir. Kolej en bazlı yara örtü malzemeleri, çapraz bağlayıcı içermiyorsa, in- vivo şartlarda çok çabuk degrede olur. Ancak, çapraz bağlayıcılar kullanıldığında toksisite problemi gözlenir. Gluteraldehit çok reaktif fakat aynı zamanda oldukçada toksiktir. Bu yüzden iskelet yapılarda fazla miktarda kullanılamaz. Suda çözünen karbodiimid ve şeker daha az toksik olmalan nedeniyle daha fazla miktarlarda kullamlabilmektedir. Hazırlanan yara örtüsü materyallerinin toksisite testlerinin hayvan deneylerinden önce hücre kültür ortamlarında yapılması maliyetlerini düşürmektedir. Bu çalışmada hazırlanan materyallerin sitotoksik etkileri HS-2 pirimer hücre kültüründe araştınlmıştır. Farklı tip jelatin süngerlerin hücre morfolojisi ve hücre büyümesi üzerine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GELATIN SPONGES AS WOUND DRESSING MATERIALS Aksu, Ebru M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kezban Ulubayram September 2000, 84 pages Wound is any injury that involves internal or external damages of body tissues. Body can heal the damages by itself via some biological mechanisms, but especially for large cavity wounds the healing process is not very proper and behaves behind some unwanted scar formations. In order to have proper healing of these excessive wounds the tissue should be supported by wound dressing materials or skin grafts. Gelatin, due to its biocompatibility, biodegradability, low immunogenicity and ease of processiability, is extensively used in the preparation of wound dressing materials. Gelatin based wound dressings can be produced in many different forms. Microspheres or nanospheres are mostly used as drug carriers at wound locations, films and sponges are commonly used as wound dressings. Large cavity wounds are generally kept moist by applying hydrogel or sponge dressings. The structures fill the cavity and provide a scaffold for cells to diffuse in, attach and proliferate. One important point is that, these dressings should be biodegradable. As the cells proliferate and fill the cavity, the scaffold should degrade and be replaced with the newly formed tissue. In this study, wound dressing sponges were prepared from mgelatin. Gelatin is a collagen based material and is biodegradable in-vivo. Total degradation time of the gelatin scaffolds depend on the chemical structure, type and the amount of crosslinkers used in the preparation. Therefore, in this study, various sponges were prepared using glutaraldehyde, carbodiimide and sugar as crosslinkers. There are many studies in the literature about usage of glutaraldehyde as a crosslinker in wound dressing materials but due to its toxicity, alternative crosslinking agents are needed. In this study water soluble carbodiimide and sugar (which are believed to be less cytotoxic than glutaraldehyde) were also used in scaffold preparation. To compare the prepared gelatin sponge scaffolds, degradation time, density, mechanical properties were examined and toxicity analysis were carried out. No meaningful correlation was observed between the amount of crosslinker added and the densities of the sponges due to the highly porous structures of the samples. On the other hand, degradation times varied greatly by the use of different types and amounts of crosslinkers. Collagen based wound dressing materials if have no crosslinker, degrade quickly. With addition of crosslinker, however toxicity problem appears. Glutaraldehyde is very reactive and also quite toxic. So it cannot be used in high amounts in biomaterials. Water soluble carbodiimides and sugars are less toxic than glutaraldehyde so they can be used in higher amounts. It is important and less expensive to carry out cell culture studies before animal tests to investigate the toxicity of the prepared wound dressing materials. Therefore, cytotoxicity of the prepared gelatin sponges were studied by using Human Skin Fibroblasts (HS-2) primary culture. Affects of different type of gelatin sponges on cell morphology and proliferation were investigated and the sponge that had the lowest amount of glutaraldehyde achieved better cell proliferation results than the carbodiimide or sugar crosslinked sponges.