Çalışan annelerin iş-aile çatışması ve ebeveynlik özelliklerinin çocuğun davranışsal ve duygusal sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between working mothers' work-family conflict and parenting characteristics with children's behavioral and emotional problems
  1. Tez No: 930315
  2. Yazar: İPEK ATALAY BOZTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Birlikte Ebeveynlik, Ebeveyn Yetkinliği, Çocuklarda Görülen Güçler ve Güçlükler, Work-Family Conflict, Co-Parenting, Parenting Competence, Strengths and Difficulties in Children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın temel amacı çalışan annelerin iş-aile çatışması ve ebeveynlik özellikleri ile çocuğun davranışsal ve duygusal sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışmada, iş-aile çatışması ile çocuklarda gözlemlenen güçler ve güçlükler arasındaki ilişki incelenmiş ve bu ilişkide ebeveyn yetkinliği ile birlikte ebeveynlik değişkenlerinin aracılık etkisi değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemi 27-57 yaş aralığındaki 229 çalışan annedir. Araştırmada Demografik Bilgi Formu, İş-Aile Çatışması Ölçeği, Birlikte Ebeveynlik Ölçeği, Anneler için Ebeveyn Yetkinlik Ölçeği, Güçler-Güçlükler Anketi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, annenin yaşı ile güçler ve güçlükler arasında negatif yönde; annenin eğitim düzeyi ile iş-aile çatışması arasında ise pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde iş-aile çatışması ile birlikte ebeveynlik arasında negatif yönde, iş-aile çatışması ve ebeveyn yetkinliği arasında pozitif yönde, iş-aile çatışması ile güçler ve güçlükler arasında pozitif yönde, birlikte ebeveynlik ve güçler ve güçlükler arasında negatif yönde ve son olarak ebeveyn yetkinliği ile güçler ve güçlükler arasında pozitif yönde olduğu bulunmuştur. Aracılık etkilerin incelenmesi sonucu elde edilen bulgulara göre iş-aile çatışmasının birlikte ebeveynlik ve ebeveyn yetkinliği aracılığıyla güçler ve güçlükler üzerindeki toplam dolaylı etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır. Buna göre iş-aile çatışması ile güçler ve güçlükler arasındaki ilişkide birlikte ebeveynliğin ve ebeveyn yetkinliğinin aracı rolü olduğu görülmektedir. Araştırma bulguları, mevcut literatür bağlamında tartışılmış ve bu doğrultuda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the relationship between working mothers' work-family conflict, parenting characteristics, and children's behavioral and emotional problems. In this study, the relationship between work-family conflict and strengths and difficulties observed in children was analyzed, and the mediating effects of co-parenting and parenting competence variables on this relationship were evaluated. The sample of the study consists of 229 working mothers aged between 27 and 57 years. The research utilized the Demographic Information Form, Work-Family Conflict Scale, Co-Parenting Scale, Parenting Competence Scale for Mothers, and Strengths and Difficulties Questionnaire. The analysis results revealed a statistically significant negative relationship between the mother's age and strengths and difficulties, and a positive relationship between the mother's educational level and work-family conflict. Furthermore, the relationships among variables were found to be as follows: a negative relationship between work-family conflict and co-parenting; a positive relationship between work-family conflict and parenting competence; a positive relationship between work-family conflict and strengths and difficulties; a negative relationship between co-parenting and strengths and difficulties; and finally, a positive relationship between parenting competence and strengths and difficulties. According to the findings on indirect effects, the total indirect effect of work-family conflict on strengths and difficulties, mediated by co-parenting and parenting competence, was statistically significant. Additionally, co-parenting plays a mediating role in the relationship between work-family conflict and strengths and difficulties. Similarly, parenting competence also mediates the relationship between work-family conflict and strengths and difficulties. The findings of the study were discussed in the context of the existing literature, and recommendations were provided accordingly.