Brakiosefalik köpek ırklarında oküler biyometri ve oftalmik parametrelerin belirlenmesi
Determination of ocular biometrics and ophthalmic parameters in brachycephalic dog breeds
  1. Tez No: 930314
  2. Yazar: BERK GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME YAYGINGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Brakiosefalik köpek, Oftalmik parametreler, Oküler biyometri, Brachycephalic dogs, Ocular biometry, Ophthalmic parameters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu araştırmada, oftalmolojik açıdan sağlıklı brakiosefalik köpeklerde oküler biyometri ve oftalmik parametrelerin belirlenmesi ve elde edilen veriler arasında herhangi bir korelasyon olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniğine tedavi amacıyla getirilen ancak oftalmolojik açıdan sağlıklı 8 dişi, 22 erkek toplam 30 brakiosefalik köpek oluşturdu. Çalışma kapsamında brakiosefalik köpeklerde refleks muayeneleri, schirmer gözyaşı testi, göz içi basıncı, merkezi kornea kalınlığı ve gözün ultrasonografik muayenesi yapıldı. Ultrason muayenesi sonrasında köpeklerin göz aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği, lens kalınlığı, lens uzunluğu ve vitreus derinliği ölçüldü. Elde edilen ölçümler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Köpeklerden elden edilen verilerde ırk, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan kümülatif ortalamaları alındı. Bu ortalamaya göre schirmer gözyaşı test I değerleri 19,80 ± 0,77 mm/dk, göz içi basınç değerleri 19,46 ± 0,74 mmHg ve merkezi kornea kalınlığı 586, 66 ± 5,37 µm olarak bulundu. Yapılan ultrasonografik muayenelerde kornea hiperekoik bir çizgi şeklinde, lens anterior ve posterior kapsülü hiperekoik olarak, korteksi anekoik bir yapı olarak belirlendi. Korpus vitreus ise lensin arkasında anekoik bir alan olarak görüldü. Yapılan ölçümlerde aksiyel uzunluk 17,0 ± 0,15 mm, ön kamara derinliği, 2,01 ± 0,05 mm, lens kalınlığı 6,59 ± 0,10 mm, lens uzunluğu 15,01 ± 0,42 mm ve vitreus derinliği 8,52 ± 0,15 mm olarak belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada elde edile veriler normal referans aralığındaydı. Göz içi basıncı ile aksiyel uzunluk ve lens kalınlığı arasında orta düzeyde, ayrıca aksiyel uzunluk ile korpus vitreus derinliği arasında pozitif yönde korelasyonlar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the aim was to determine ocular biometry and ophthalmic parameters in ophthalmologically healthy brachycephalic dogs and to investigate whether there is any correlation between the obtained data. Materials and Methods: The study material consisted of 30 brachycephalic dogs (8 females and 22 males) brought to the Aydın Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery Clinic for treatment, but ophthalmologically healthy. In this study, reflex examinations, Schirmer tear test, intraocular pressure, central corneal thickness, and ocular ultrasound examination were performed on the brachycephalic dogs. After the ultrasound examination, the axial length of the eye, anterior chamber depth, lens thickness, lens length, and vitreous depth of the dogs were measured. The obtained measurements were statistically evaluated. Results: The cumulative averages were taken from the data obtained from the dogs without differentiating by breed, age, and gender. According to this average, the Schirmer tear test I values were found to be 19.80 ± 0.77 mm/min, intraocular pressure values were 19.46 ± 0.74 mmHg, and central corneal thickness was 586.66 ± 5.37 µm. In the ultrasonographic examinations, the cornea was identified as a hyperechoic line, the anterior and posterior lens capsules as hyperechoic, and the cortex as an anechoic structure. The vitreous body was observed as an anechoic area behind the lens. The measurements taken were as follows: axial length 17.50 ± 0.15 mm, anterior chamber depth 2.01 ± 0.05 mm, lens thickness 6.59 ± 0.10 mm, lens length 15.01 ± 0.42 mm, and vitreous depth 8.52 ± 0.15 mm. Conclusion: The data obtained in this study were within the normal reference range. Moderate correlations were identified between intraocular pressure and both axial length and lens thickness. Additionally, a positive correlation was found between axial length and vitreous body depth.