Kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulunun karar yetkileri ve kararların geçerliliği
Decision-making powers of the board of directors and validity of their decisions in the registered capital system
- Tez No: 930344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, kayıtlı sermaye sistemi, sermaye artırımı, imtiyazlı pay, yönetim kurulu yetkileri, sermaye artırımının hükümsüzlüğü, yönetim kurulu kararının geçersizliği, Turkish Commercial Code, Capital Markets Law, registered capital system, capital increase, privileged share, board of directors' powers, invalidity of capital increase, invalidity of board of directors' decision
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ülkemizde ilk kez 2499 Sayılı Mülga SerPK ile düzenlenen kayıtlı sermaye sistemi, 6102 sayılı Ticaret Kanunu'nun 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile sistemi benimseme imkânı halka kapalı şirketler için de tanınmıştır. Sistemin avantajları nedeniyle kuruluşta veya sonradan, halka açık ve kapalı birçok şirket esas sözleşmelerinde kayıtlı sermaye sistemini kabul etmektedir. Kayıtlı sermaye sistemi, yönetim kurulunun sermaye artırımı konusunda usulüne uygun yetkilendirilmesi ile işlerlik kazanır. Yönetim kuruluna sermaye artırımı yetkisi verilmesi ile sermaye artırımı kararını alma yetkisi yanı sıra sermaye artırımı yetkisi ile bağlantılı olarak rüçhan haklarını sınırlama, imtiyazlı pay çıkarma, imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını kısıtlayıcı karar alma, primli pay çıkarma ve itibari değerinin altında pay çıkarma yetkisi tanınabilir. Kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulunun karar yetkilerine ilişkin sorunlar ve yönetim kurulunun yetkilerine karşı pay sahiplerinin nasıl korunabileceğini inceleyen bu çalışmada, kayıtlı sermaye sisteminin özellikleri, sisteme giriş koşulları, yönetim kurulunun sermaye artırım yetkisi, sermaye artırım yetkisi ile bağlantılı olarak yönetim kuruluna tanınan diğer yetkiler ve son olarak yönetim kurulu kararlarına karşı başvurulabilecek hukuki yollar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The registered capital system, first regulated in our country by the now repealed Capital Markets Law No. 2499, was also made available to privately held companies with the enactment of the Turkish Commercial Code No. 6102 on 01.07.2012. Due to the advantages of the system, many publicly and privately held companies include provisions for the registered capital system in their articles of association, either at incorporation or subsequently. The registered capital system becomes operational with the proper authorization of the board of directors regarding capital increases. Along with granting the board of directors the authority for capital increases, to protect shareholders and to carry out the intended capital increase, the board may be granted the authority to limit preemptive rights, issue privileged shares, make decisions restricting the rights of privileged shareholders, issue shares at a premium, and issue shares below their nominal value. This study examines the issues concerning the authority of the board of directors within the framework of the authorized capital system, as well as the mechanisms by which shareholders' rights can be safeguarded against such authority. It analyzes the distinctive features of the authorized capital system, the conditions for its adoption, the board of directors' powers to increase capital, the additional powers conferred upon the board in relation to capital increases, and finally, the legal remedies available to challenge decisions made by the board of directors.