Blockchain sisteminde tahkim
  1. Tez No: 930401
  2. Yazar: İSMAİL TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Blok zincir, kripto varlık, tahkim, akıllı sözleşme, otonom, Blockchain, crypto asset, arbitration, smart contract, autonomous
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı blok zincir teknoloji kapsamında işleyen tahkim sisteminin tanımı, sistemin işleyişi ve ne şekilde uygulanabileceği konularına değinerek bir görüş ortaya çıkarma çabasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde blok zincir teknolojisinin tanımı, özellikleri ve sistemin detaylarına girilmektedir. Akıllı sözleşmelere kavramı da bu çalışmada ele alınmıştır. Özellikle akıllı sözleşmelerin otonom özelliği, blok zincir teknolojisi kapsamında değerlendirilmiştir. Ayrıca akıllı sözleşmelerin uyarlanması hususuna da kısaca değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde öncelikle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tahkim yolu incelenmiştir. Tahkime elverişlilik ve tahkim anlaşması kavramlarından da bahsedilmiştir. Akabinde blok zincir tabanlı akıllı sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar bakımından tahkim anlaşmasının kodlanması kısmı anlatılmıştır. Son olarak çalışmanın üçüncü bölümünde blok zincir tabanlı tahkim yargılamasının işlenmesinden bahsedilmiştir. Bu kapsamda blok zincir tabanlı tahkim yargılamasının olumlu ve olumsuz yönlerine çalışmada yer verilmiş ve uygulamada genel olarak karşılaşılan blok zincir tabanlı tahkim sistemlerinin türleri ifade edilmiştir. Çalışmanın niteliği gereği tartışılan hususlar genel olarak iç hukukumuzdaki ve mukayeseli hukuktaki öğreti görüşleri doğrultusunda ifade edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın zenginleştirilmesi amacıyla belirli konulardaki yargı kararları ve istatistikler metnin ilgili kısımlarına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide an opinion on the definition of the arbitration system iniating within the scope of blockchain technology and the functioning of the system and how it can be applied. In the first part of the study, the definition of blockchain technology, its features and the details of the system are introduced. The concept of smart contracts is also discussed in this study. In particular, the autonomous feature of smart contracts is evaluated within the scope of blockchain technology. In addition, the adaptation of smart contracts is also briefly mentioned. The second part of the study examines arbitration as an alternative dispute resolution method. The concepts of arbitrability and arbitration agreement are also discussed. Then, the codification of the arbitration agreement for disputes arising from blockchain-based smart contracts is explained. Finally, the third part of the study discusses the functioning of blockchainbased arbitration proceedings. In this context, the positive and negative aspects of blockchain-based arbitration proceedings are included in the study and the types of blockchain-based arbitration systems generally encountered in practice are expressed. Due to the nature of the study, the issues addressed are generally tried to be expressed in line with the doctrinal opinions in our domestic law and comparative law. In order to enrich the study, judicial decisions and statistics on certain issues have been added to the relevant sections of the text.