Orta- yüksek riskli cerrahi planlanan yüksek riskli hastaların preoperatif açlık süresi ve perioperatif etkileri
Preoperative fasting duration and perioperative effects in high-risk surgical patients with planned high-risk procedures
- Tez No: 930400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR HATİCE AKBUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: preoperatif açlık, hemodinamik, nabız basıncı değişimi, eğitim, açlık talimatları, preoperative fasting, hemodynamics, pulse pressure variation education, fasting instructions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Preoperatif açlık, elektif cerrahilerde pulmoner aspirasyon riskini azaltmak için önerilmektedir. Güncel kılavuzlar, cerrahi işlemden önce berrak sıvıların iki saate, katı gıdaların ise altı saate kadar alınmasına izin verirken, klinik uygulamada genellikle daha uzun açlık süreleri uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mevcut açlık sürelerini değerlendirmek, iyileştirme yapmak ve elektif cerrahi hastalarında perioperatif etkileri gözlemlemektir. Etik kurul onayının ardından, yüksek riskli nöroşirürjik cerrahi planlanan 18 yetişkin, ASA III-IV hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar, müdahale yapılmayan kontrol grubu (n=9) ve açlık süreleri hakkında bilgilendirilen çalışma grubu (n=9) olarak ayrıldı. Preoperatif açlık süreleri ve intraoperatif vital parametreler kaydedildi. PPV izlemi yapıldı ve PPV >%13 olduğunda 200 ml kolloid verildi. Cerrahi süreler, POBK, PO-ABH ve yoğun bakım ile servis yatış süreleri kaydedildi. Çalışma grubunda açlık süreleri anlamlı olarak kısa bulundu. Kontrol grubunda indüksiyon sonrası OAB değişim yüzdeleri 20. ve 30. dakikalarda anlamlı şekilde yüksek bulundu (sırasıyla p=0,002, 0,004). Kontrol grubunda üç hastada PPV >%13 bulunmuş ve bu hastalara 200 ml kolloid verilmiştir. Açlık süreleri ile POBK, PO-ABH veya servis yatış süresi arasında anlamlı bir korelasyon bulunmadı. Çalışma grubunda yoğun bakım yatış süresi anlamlı şekilde kısadır (p=0,011). Sonuç olarak; preoperatif açlık süreleri kılavuz önerilerinden daha uzun olarak uygulanmaktadır. Uzamış açlık süreleri cerrahi branş hekimlerinin ve yardımcı sağlık personelinin eğitimi, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesiyle kısaltılabilmektedir. Açlık süresinin indüksiyon sonrası hipotansiyon ile ilişkili olabileceği saptanmış, PPV monitör ile varsa volüm açığı tespit edilerek gerekli volüm replasmanı yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Preoperative fasting is advised to minimize pulmonary aspiration risk during elective surgeries. Current guidelines recommend fasting from clear liquids two hours and solid foods six hours before surgery. However, clinical practice often involves longer fasting times. This study aimed to evaluate current fasting practices, propose improvements, and observe perioperative outcomes in elective surgery patients. Eighteen ASA III-IV adult patients scheduled for high-risk neurosurgical procedures were included following ethical approval. Patients were divided into a control group (n=9) with standard practice and a study group (n=9) informed about recommended fasting times. Preoperative fasting durations, intraoperative vital parameters, postoperative nausea and vomiting (PONV), postoperative acute kidney injury (PO-AKI), and ICU and ward stays were recorded. PPV (Pulse Pressure Variation) monitoring guided fluid management when PPV exceeded 13%. The study group had significantly shorter fasting durations. MAP changes after induction were significantly higher in the control group at the 20th and 30th minutes (p=0.002 and p=0.004). Three control group patients with PPV >13% required colloid infusion. Fasting durations were not significantly correlated with PONV, PO-AKI, or ward stay length, but ICU stays were significantly shorter in the study group (p=0.011). In conclusion, fasting times exceed guideline recommendations in practice. Educating healthcare teams and patients can reduce unnecessary fasting. Prolonged fasting may contribute to post-induction hypotension, which can be mitigated through PPV-guided fluid replacement.