Kent meydanlarının tarih içinde morfolojik değişim sürecinin değerlendirilmesi: Bodrum örneği
Evaluation of the morphological change process of city squares in history: Bodrum case
  1. Tez No: 930416
  2. Yazar: GÜLSEREN ELİF KÖSEOĞLU KINACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Bodrum, kent meydanı, kültürel miras, morfolojik değişim, Bodrum, city square, cultural heritage, morphological change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tarihsel süreç boyunca farklı işlevler yüklenen kent meydanları, gündelik yaşamda kentliler tarafından en yaygın kullanılan kamusal mekânlardan biridir. Meydanlar; geçmişten günümüze sosyal, siyasal ve ekonomik işlevleri sebebiyle kentlilerin buluşma mekânı olmuştur. Almancada 'Platz', Fransızcada 'placé', İngilizcede 'square', İtalyancada 'piazza' adı verilen meydan; değişen formu ve işleviyle kamusal açık alanın daimî elemanıdır. Tarihsel süreçte morfolojik değişim yaşayan kent meydanlarının, yenilenen formları ve işlevlerine rağmen kentsel mekânda varlığını devam ettirmesi ve kentsel bellekte bir aidiyet oluşturması kent kimliğine katkıda bulunduğunun bir göstergesidir. Bodrum; Antik Çağ'dan günümüze farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir kent olarak, morfolojik değişimi belirgin bir şekilde gözlemlenebilen kentsel mekânlara sahiptir. Günümüz dünyasında modern kent planlama anlayışı ile birlikte Bodrum'da yaşanan hızlı kentleşme, kentsel yapılı çevreyi olduğu kadar kent belleğinin taşıdığı izleri de zaman zaman dönüşüme uğratmıştır. Bu dönüşüm sürecinde antik dönemin agorasından yeni işlevleri ile günümüz kent meydanına geçiş yaşanmıştır. Yaşanan geçiş sürecinde kent dokusundaki değişimlerin nedenleri; meydanların mekânsal organizasyonu ve değişen işlevi başta olmak üzere nedenleriyle ortaya konulmuştur. Morfolojik değişim süreçleri yerel kültür, ekonomik dinamikler ve planlama kararları ile doğrudan ilişkilidir. Araştırma, kent meydanlarının yalnızca fiziksel dönüşümlerle değil, aynı zamanda toplumsal hafıza ve kimlik ile bağlantılı bir değişim geçirdiğini göstermektedir. Tarih ve kültür birikimiyle köklü bir geçmişe sahip olan Antik Karya'nın başkenti Halikarnassos'dan günümüze kadar Bodrum'un sahip olduğu kent kimliğinin inşasına önemli katkısı olan kent meydanlarının morfolojik değişim süreci değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, Bodrum örneği üzerinden elde edilen bulgular, sürdürülebilir kent meydanı tasarımı ve korunması için önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
City squares, which have assumed different functions throughout history, are one of the most commonly used public spaces by city dwellers in daily life. Squares have been the meeting places of city dwellers due to their social, political and economic functions from past to present. The square, called 'Platz' in German, 'placé' in French, 'square' in English and 'piazza' in Italian, is a permanent element of public open space with its changing form and function. The persistence of urban squares within the cityscape, despite morphological changes over time, and their ability to foster a sense of belonging in urban memory, underscore their contribution to urban identity. Bodrum, a city bearing the traces of various civilizations from antiquity to the present, features urban spaces where morphological transformations are distinctly observable. In the contemporary world, the rapid urbanization experienced in Bodrum, driven by modern urban planning approaches, has at times altered both the built environment and the imprints carried by urban memory. During this transformation, there has been a transition from the ancient agora to today's urban squares with new functions. The reasons behind changes in the urban fabric during this transition have been elucidated, focusing primarily on the spatial organization of squares and their evolving functions. Morphological transformation processes are directly linked to local culture, economic dynamics, and planning decisions. Research indicates that urban squares undergo changes connected not only to physical transformations but also to social memory and identity. The morphological evolution of urban squares, which have significantly contributed to the construction of Bodrum's urban identity from the ancient capital of Caria, Halicarnassus, to the present day, has been assessed. In this context, findings derived from the Bodrum example offer valuable insights for the sustainable design and preservation of urban squares.