Sel ve taşkınların sosyal hayat ile ekonomiye etkileri Edirne ili örneği
Effects of floods and floods on social life and economy the example of Edirne province
  1. Tez No: 930415
  2. Yazar: HÜSEYİN TÜRKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM OKUR DİNÇSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sel, Taşkın, Süreç iyileştirme, Flood, Overflow, Process improvement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma İktisadı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Küresel ısınmanın neden olduğu yağış düzenindeki değişiklikler, ani ve yoğun yağışlara sebep olmaktadır. Ayrıca, yerleşim yerlerinin dere ve nehir yataklarına doğru genişlemesi, ülkemizde sıkça sel ve taşkınlarla karşılaşmamıza yol açmaktadır. Edirne, üç nehrin birleştiği ve topografik yapısı nedeniyle çok sayıda dere yatağının bulunduğu bir konumda yer almaktadır. Bu nedenle Edirne, tarih boyunca sık sık sel ve taşkınlarla karşı karşıya kalmıştır. Türkiye'de depremden sonra en ağır hasarlar ve can kayıplarının yaşandığı afet türü, sel ve taşkınlardır. Bu durumun başlıca sebepleri, doğal yapının bozulması ve kentleşmenin taşkın alanlarına doğru genişlemesidir. Bu çalışmamızda, çeşitli bölgelerde yaşanmış sel ve taşkınların oluş sebepleri ve bu konuda alınmış tedbirlerin etkilerinden bahsedilmiştir. Bölgedeki dere ıslah çalışmalarında yanlış yöntemlerin tercih edilmesi ve yerleşim yerlerinin nehir ve dere yataklarına doğru genişlemesi, çok sayıda insanımızın mağdur olmasına ve maalesef hayatlarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Ayrıca, üç nehrin geçtiği ülkelerde barajların bulunması, yüksek yağışlar sonucunda baraj kapaklarının aynı anda açılması gibi durumlarda farklı boyutlarda tehlikeler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde ve özellikle bölgemizde karşılaştığımız sel ve taşkınların ortak sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara yönelik yeni düzenlemeler geliştirilmesine rehberlik etmektir. Sel ve taşkınları deneyimlemiş afetzedelerle yapılan anket çalışmaları ve taşkından etkilenen köy muhtarlarıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, iyileştirme çalışmaları için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Changes in rainfall patterns caused by global warming cause sudden and intense rainfall. In addition, the expansion of settlements towards stream and river beds causes us to encounter frequent floods and floods in our country. Edirne is located in a location where three rivers meet and there are many stream beds due to its topographic structure. For this reason, Edirne has frequently faced floods and floods throughout history. The type of disasters that cause severe damage and loss of life after the earthquake in Turkey are floods. The main reasons why this is the case are due to the deterioration of the natural structure and the expansion of urbanization towards flood areas. In this study, the causes of floods and floods experienced in various regions and the effects of the measures taken in this regard are mentioned. The choice of wrong methods in stream improvement works in the region and the expansion of settlements towards river and stream beds cause many people to suffer and unfortunately lose their lives. In addition, the presence of dams in countries where three rivers pass creates dangers of different dimensions, such as the simultaneous opening of the dam gates as a result of high rainfall. The agricultural insurance system prevents the insuring of agricultural lands due to the high risk of flood zones, and this makes farmers in need of government support. Due to some articles specified in the regulation regarding the aid to be provided to farmers damaged by natural disasters, the farmers' losses are not covered and their grievances are not eliminated.