Risering design for long freezing range copper base alloys
Geniş donma aralıklı bakır alaşımları için besleyici dizaynı
  1. Tez No: 93043
  2. Yazar: EŞREF KADAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş Donma Aralıklı Bakır Alaşımları, Besleyici Hesaplaması, Şekil Faktörü Yöntemi VI, Long Freezing Range Copper Base Alloys, Riser Calculation, Shape Factor Method. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz GENİŞ DONMA ARALIKLI BAKIR ALAŞIMLARI İÇİN BESLEYİCİ DİZAYNI Kadakoğlu, Eşref Y. Lisans Tezi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ekrem Selçuk Ocak 2000, 108 sayfa Bu araştırmanın amacı, sanayinin tüm dallarında sıkça kullanılan geniş donma aralıklı bakır alaşımı dökümlerin sağlam üretilebilmesi için besleyici hesaplamalarıdır. Deneyler, geniş donma aralıklı bir alaşım olan kurşunlu kızıl bronzlar, 85-5-5-5, (C83600), üzerine yapılmıştır. Ergitme ve cüruf alma davranışları aynı olduğundan, deney sonuçlan bütün geniş donma aralıklı bakır alaşımları için kullanılabilir. Bu çalışmada şekil faktörü yöntemi kullanılmıştır. Test dökümleri 2.5cm kalınlık, 5 cm en ve 5,10,15,25 ve 35 cm boy, kesitlerinde barlardan, soğutucu olmaksızın kum kalıplara dökülmüştür. Kapalı topuk yan besleyici kullanılmıştır. Dökümler ikiye kesildikten sonra gözenek ve çekme boşlukları belirlenmiştir.Sonuçta, değişik şekil faktörleri için dökümcülerin kolay besleyici hesabı yapabilmelerine imkan sağlayan basit grafik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISERING DESIGN FOR LONG FREEZING RANGE COPPER BASE ALLOYS Kadakoglu, Eşref M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ekrem Selçuk January 2000, 108 pages The purpose of this investigation was to provide riser calculation in order to produce sound long freezing range copper base alloy castings, which are used more common in all kinds of industry. Second consideration was high casting yield. Data were presented for long freezing range alloy, leaded red bronze,85-5-5-5, (C83600). Since all kinds of long freezing range copper base alloys are treated the same in regard to melting and fluxing and thus the results of experiments can be used for all of them. The shape factor method was used for calculations in this study. The test castings were bars of 2.5cm thickness, 5cm width and 5,10,15,25 and 35cm length sections poured in silica sand moulds without end chills. The top insulated (blind) cylindrical side risers were used. Soundness was determined after cutting the specimens into two. iiiFinally, empirical graphs relating riser volume to casting volume for all possible shape factors were developed in order to provide information for easy riser calculation for foundryman.