Amniotic membrane based strategies for corneal regeneration
Kornea rejenerasyonuna yönelik amniyotik membran temelli stratejiler
  1. Tez No: 930451
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ERKOÇ BİRADLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BORA GARİPCAN, PROF. DR. RIFAT RASİER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Wharton Jölesi Mezenkimal Kök hücrelerinden elde edilen eksozomlar, Amniyotik Membran Ekstraktı, Kornea Keratositleri, Göz damlası, in vitro kornea yara iyileşmesi, Wharton's Jelly Mesenchymal Stem Cells Derived Exosomes, Amniotic Membrane Extract, Corneal Keratocytes, Eye Drops, in vitro corneal wound healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Plasentanın en iç tabakasından elde edilen insan amniyotik membranı (İAM), İAM, hücresizleştirilmiş, mikronize edilmiş veya ekstrakt formunda olmak üzere çeşitli formlarda doku mühendisliği ve rejeneratif tıp uygulamalarında uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Amniyotik membran ekstraktı (AME), İAM'nın bir ekstrakt formudur ve bol miktarda sitokin ve büyüme faktörü içerdiği bilinmektedir, bu da AME'nı topikal uygulamalar için oldukça cazip bir seçenek haline getirmektedir. Tezin ilk bölümünde, AME'nın farklı konsantrasyonlarda kornea keratositleri üzerindeki etkileri ve AME'nın yapay göz damlası ile birlikte kullanılmasının hücre canlılığı üzerine etkileri araştırılmıştır. 50 μg/mL AME ile göz damlasının birlikte kullanımının kornea keratosit hücre çoğalmasını arttırdığı gözlemlenmiştir. Tezin ikinci bölümünde AME, Wharton Jölesi mezenkimal kök hücrelerinden elde edilen eksozomlar (WJ-MKH-Eksozomlar) ile kombine edilmiş ve kombine kullanımın kornea keratositlerinin çoğalması üzerindeki etkilerinin yanı sıra in vitro hücre migrasyonunu ve yara iyileşmesini destekleme yetenekleri ve hücresel morfoloji üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Her ne kadar WJ-MKH-Eksozomlar ve AME yara iyileştirme araştırmalarında ayrı ayrı kullanılmış olsa da, kombine sinerjistik etkileri kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır. Bulgularımız, hem eksozomların (3x105 Exo/mL) hem de AME'nın (50 μg/mL) varlığının, kornea keratositlerinin proliferasyonunu sinerjistik olarak arttırdığını göstermektedir. Genel olarak, tüm bulgularımız İAM'nın çeşitli stratejiler yoluyla veya eksozomlar ve göz damlaları gibi yardımcı çözeltilerle kombinasyon halinde kornea rejenerasyonuna yönelik olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Human amniotic membrane (HAM), obtained from the inmost layer of the placenta, has been utilized in tissue engineering and regenerative medicine applications for many years in various forms such as intact HAM, decellularized, micronized or extract form. Amniotic membrane extract (AME) is an extract form of HAM and known to contain a plethora of cytokines and growth factors, making it a highly attractive option for topical applications. In the first part of thesis, the effects of AME concentration on corneal keratocytes and the effects of using AME with eye drops on cell viability were investigated. It has been observed that the combined use of 50 μg/mL AME and eye drops increases corneal keratocyte cell proliferation. In the second part of thesis, AME was blended with Wharton's jelly mesenchymal stem cells derived-exosomes (WJ-MSC-Exos) and the effects of their combined use on the proliferation of corneal keratocytes as well as their ability to promote in vitro cell migration, wound healing, and their impact on cellular morphology were evaluated. Although WJ-MSC-Exos and AME have been used separately for wound healing research, their combined synergistic effects have not been studied extensively. Our findings indicated that the presence of both exosomes (3x105 Exo/mL) and AME (50 μg/mL) synergistically enhance the proliferation of corneal keratocytes. Overall, all these findings demonstrate that HAM can be utilized towards corneal regeneration through various strategies, or in combination with helpful solutions such as exosomes and eye drops.