Nonlinearity properties of the mixing operations used in the block cipher Idea
Blok şifreleme sistemi Idea'da kullanılan karıştırma operasyonlarının özellikleri
- Tez No: 93046
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Blok şifreleme sistemleri, doğrusalsızlık, Kriptanaliz. iv, BlockCiphers, Nonlinearity, Cryptanalysis. iii
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz BLOK ŞİFRELEME SİSTEMİ IDEA' DA KULLANILAN KARIŞTIRMA OPERASYONLARININ DOĞRUSALSIZLIK ÖZELLİKLERİ Yıldırım, Haindi Murat Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersan Akyıldız Eylül 2000, 75 sayfa Şifreleme sistemi IDEA'nın karıştırma operasyonlarından ikisi değiştirilmiş modüler toplama ve çarpmadır. Bunlar IDEA'nın Toplama-Çarpma (MA) yapısını tanımlamada kullanılmaktadır. Birkaç bilgisayar programı kullanılarak bu karıştırma operasyonlarının ve IDEA'nın MA yapısının doğrusalsızlık özellikleri Nyberg and Matsui manasında çalışıldı. Bu hesapla maların sonucunda bazı anahtar noktalarında doğrusalsızlıkların sıfır olduğu gözlendi. Bu gözlemden, MA yapışım bu durumları kaldırmak için biraz değiştirdik. Bu bize RMA yapısı olarak tanımlanan yeni bir yapı verdi. Bu tezde MA, RMA yapılarını ve onların bileşkelerinin doğrusalsızlıklanm karşılaştırdık. Bu karşılaştırmaların ışığı altında, RIDEA olarak ad landırdığımız IDEA'nın biraz değişikliğe uğramış bir versiyonunu öneriyoruz ve bunun bize IDEA'dan daha güvenli bir sistem verdiği görülüyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONLINEARITY PROPERTIES OF THE MIXING OPERATIONS USED IN THE BLOCK CIPHER IDEA Yıldırım, Hamdi Murat M.S., Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Ersan Akyıldız September 2000, 75 pages The twisted modular multiplication and addition are two of the mix ing operations of the block cipher IDEA. These are used to define so-called Multiplication- Addition (MA) structure of IDEA. Several computer programs are used to study the nonlinearity properties of these mixing operations and MA structure of IDEA in the sense of Nyberg and Matsui. Out of these calcu lations it is observed that the nonlinearities become zero for some key points. From this observation, we change the MA structure slightly to remove these cases. This is given us to define a new structure, which is called RMA struc ture. In this thesis, we have compared the nonlinearity values of MA, RMA and their compositions. In the light of these comparisons, we propose a slightly modified version of IDEA, which we call RIDEA and this seems to give us a more secure block cipher than IDEA.