The Changing conditions of industrial districts in the crisis period: The experience of Kahramanmaraş
Kriz döneminde sanayi odaklarının değişen durumu Kahramanmaraş deneyimi
- Tez No: 93052
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Odaklan, Esnek Üretim, Tekstil Sektörü, Global Kriz vı, Industrial District, Flexible Production, Textile Industry, Global Crisis IV ZC YÜKSEKÖ?RETİM KÜS0UJ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz KRİZ DÖNEMİNDE SANAYİ ODAKLARININ DEĞİŞEN DURUMU KAHRAMANMARAŞ DENEYİMİ Paksoy, Nurgül Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydm Eylül 2000, 135 sayfa Gelişmiş ülkelerde sanayi odakları esnek üretim alanları olarak gelişmiştir. Az gelişmiş ülkelerde ise bazı bölgeler belli bir üründe ya da üretim dalında uzmanlaşma göstererek hızlı bir büyümeyi gerçekleştirirken sadece ulusal değil uluslararası pazarlara da ulaşmayı başarmışlardır. Yakın zamanda benzer gelişmeler Türkiye'nin bazı illerinde de (Denizli, G.Antep, Çorum, K.Maraş) gözlenmiştir. Diğer yandan 1990'larda gelişmekte olan dünyada yaşanan fınansal çalkantılar finansal sistemin daralmasına neden olmuştur. Bu finansal daralma ile birlikte oluşan global kriz ise üretim sistemleri üzerinde etkili olmaktadır. Bu tez çalışmasında ise, son yıllada tekstil sektöründe gelişme gösteren K.Maraş ili örnek çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmanın amacı K.Maraş tekstil sektörünün genel yapısını, gelişimini ve özellikle kriz sürecini araştırmaktır. Çalışmada anket ve mülakat yöntemleri kullanılmıştır. Sektörün yapısını ve kriz sürecini tanımlamak amacıyla farklı ölçeklerde seçilen 26 firma ile çalışma yönlendirilmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, K.Maraş'ta tekstil serktöründe belirgin bir deneyim ve birikimin olduğu görülmektedir. Bu ise geleneksel sanayi odağının en basit şekli olarak tanımlanabilir. Bununla beraber yakın zamanda yaşanan global kriz sektördeki firmaları olumsuz etkilemiştir. Sonuç olarak, sanayi yapısında başarılı geçiş ile uluslararası pazarlara entegre olabilmek için yerelde daha fazla çaba gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHANGING CONDITIONS OF INDUSTRIAL DISTRICTS IN THE CRISIS PERIOD: THE EXPERIENCE OF KAHRAMANMARAŞ Paksoy, Nurgül M.S. Department of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın September 2000, 135 pages Industrial districts have been developed as the flexible areas of production in developed countries. In underdeveloped countries, some regions succeeded rapid growth by specializing on a certain product or a field of production and able to serve not only national markets but international markets. In this respect, similar developments have been observed in some provinces of Turkey recently (Denizli, G.Antep, Çorum, K.Maraş). On the other hand, financial fluctuations in the developing world have increased and caused a recession in financial system in 1990s.The global crisis that had come out because of this recession, has affected the production system. In this thesis study; K.Maraş that has developed in textile sector in last decade, has selected as a case study. The purpose of this study is to examine the general structure of K.Maraş textile sector and the development and crisis period of this sector. In this study, pool and interview methods are used. 26 firms of different types in textile sector are selected for defining this industrial structure and crisis period. mThe result of the research indicates that there is a certain experience and accumulation in K.Maraş in textile sector. This development can be defined the simplest type of craft-based industrial district. Moreover, the crisis that have been experienced recently affected the firms in this sector negatively. As a result, achieving a transformation of industrial structure needs more efforts in local level for integrating into the world market.