Geotechnical properties of rubber and bentonite added fly ash
Lastik ve bentonit katkılı uçucu külün geoteknik özellikleri
  1. Tez No: 93051
  2. Yazar: ZEKA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇOKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, lastik, bentonit, kaplama, yarma çekme mukavemeti, esneklik, donma/çözünme döngüsü, sızıntı suyu. vı, Fly ash, rubber, bentonite, liner, split tensile strength, flexibility, freeze/thaw cycle, leachate. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz LASTİK VE BENTONİT KATKILI UÇUCU KÜLÜN GEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ YILMAZ, Zeka Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal ÇOKÇA Haziran 2000, 134 sayfa Bu çalışmada, lastik ve bentonit katkılı uçucu kül üzerine bir dizi laboratuvar deneyi yapılmıştır. Deneylerin amacı, lastik ve bentonit katkılı uçucu külün geçirimsiz kaplama malzemesi olarak kullanılabilirliğini incelemektir. Lastik ve bentonit katkılı uçucu külün özelliklerini incelemek için serbest basınç, yarma çekme mukavemeti, düşen seviyeli geçirgenlik, tek boyutlu konsolidasyon, şişme basıncı, sızıntı suyu analizi ve donma/çözünme döngüsü deneyleri yapılmıştır. Uçucu kül C tipi olup Soma termik santralından elde edilmiştir; lastik, lastik kaplama endüstrisi atığı olup öğütülmüş durumdadır.Laboratuvar deneylerinin sonuçları göstermiştir ki, lastik yüzdesi artıp bentonit yüzdesinin azalmasıyla, serbest basınç ve yarma çekme mukavemeti azalmakta, aynı zamanda, sıkışabilirlik ve geçirgenlik artmaktadır. Lastiğin geçirgenliği arttırmasına rağmen, numunelerin genel hidrolik iletkenliği geçirimsiz kaplama yapımı için istenilen değerin (109 m/s) altındadır. Lastiğin karışımlara (lastik>%5) önemli katkısı, numunelerin plastik enerji kapasitelerini arttırarak esnek bir malzeme elde edilmesi ve göçme anında yüksek deformasyonlar (%10'a kadar) oluşmasıdır. Donma/çözünme döngüleri serbest basınç ve yarma çekme mukavemetlerinde düşüşe neden olmuştur. Hidrolik iletkenlik donma/çözünme döngüleri sonrasında artış göstermiştir; bu artış donmamış numunelerin hidrolik iletkenlikleri ile aynı mertebededir. Kadmiyum, krom, kurşun ve bakır ile ilgili olarak sızıntı suyu analizleri yapılmıştır. Metal konsantrasyonları Dünya Sağlık Örgütü standartlarının altındadır. Sonuçların genel değerlendirilmesi, lastik ve bentonit katkılı uçucu külün geçirimsiz alt kaplama yapımı için umut vaad ettiğini ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOTECHNICAL PROPERTIES OF RUBBER AND BENTONITE ADDED FLY ASH YILMAZ, Zeka M.S. Thesis, Department of Civil Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Erdal ÇOKÇA June 2000, 134 pages In this study, a series of laboratory tests on rubber and bentonite added fly ash were conducted. The aim of the tests was to evaluate the feasibility of utilizing rubber, bentonite and fly ash as a low permeability liner material. In order to investigate the properties of rubber and bentonite added fly ash, unconfined compression, split tensile strength, falling head permeability, one-dimensional consolidation, swell pressure, leachate analysis and freeze/thaw cycle teste were performed. Fly ash was a Type C obtained from Soma thermal power plant, rubber was a waste from retreading industry and it was in the pulverized form.Laboratory test results indicate that increasing rubber and decreasing bentonite percent, decreased the unconfined compressive and split tensile strength, meanwhile, increased the compressibility and hydraulic conductivity. Although rubber increased the hydraulic conductivities, overall results were below the requirements (10"9 m/s) for construction of a liner. Significant contribution of rubber to the mixtures (rubber % >5) was that it increased the plastic energy capacities of the samples and resulted in a flexible material showing high strains (up to 10%) at failure. Freeze/thaw cycles have caused a decrease in unconfined compressive and split tensile strength. Hydraulic conductivity of samples increased after freeze/thaw cycles, the order of magnitude remaining same compared to that of unfrozen samples. Leachate analyses, with respect to cadmium, chromium, lead and zinc, were conducted. Metal concentrations were below the allowable limite given by World Health Organization standards. The overall evaluation of results have revealed that rubber and bentonite added fly ash showed good promise and a candidate for construction of a liner.