Astım prediktif indeksi pozitif ve negatif hışıltılı çocuklar ile sağlıklı kontrollerin serum periostin ve IL-13 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum periostin and IL-13 levels in positive and negative wheezing children according to the asthma predictive index and healthy controls
  1. Tez No: 930528
  2. Yazar: MEHMET ZAHİT TAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE EKE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hışıltı, Hışıltılı çocuk, Astım, Astım Prediktif İndeksi, Periostin, IL-13, Wheezing, Wheezing children, Asthma, Asthma Predictive Index, Periostin, IL-13
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ASTIM PREDİKTİF İNDEKSİ POZİTİF VE NEGATİF HIŞILTILI ÇOCUKLAR İLE SAĞLIKLI KONTROLLERİN SERUM PERİOSTİN VE IL-13 DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Hışıltılı süt çocukları, altta yatan farklı bir neden olmaksızın, hışıltısı bir aydan fazla süren veya bir yıl içinde üç ya da daha fazla sayıda tekrarlayan çocuklardır. Yaşamın ilk evresinde hışıltı ataklarına maruz kalmak, ileride astımın başlangıç belirtisi olabileceğinden, süt çocukluğu döneminde geçici veya kalıcı hışıltı farkının değerlendirilmesi önemlidir. Ancak, bebeklerin astıma ilerlemesini öngörebilecek biyokimyasal veya genetik bir belirteç bulunmamaktadır. Periostin, hücre dışı matriks proteinleri arasında yer alan, doku onarımı, hücre yapışması, göçü ve doku remodelinginde (yeniden şekillenme) görev alan bir proteindir. Epitel hücreleri osteoblastlar ve fibroblastlar gibi çeşitli inflamatuar hücreler tarafından salgılanır. Periostin, akciğerde fibroblastların ve diğer hücrelerin çoğalmasını ve kollajen gibi yapısal proteinlerin üretimini teşvik eder. Bu durum, akciğer dokusunda skar dokusu oluşumuna (fibrozis) ve hava yolu yapısında kalıcı değişikliklere yol açar. İnterlökin-13 (IL-13), insanlarda IL-13 geni tarafından kodlanan bir protein olup immünoglobulinlerin düzenlenmesi, inflamasyon, anti-parazitik reaksiyonlar, fibrogenez ve alerjik reaksiyonlar gibi geniş bir etki spektrumuna sahip proinflamatuar bir sitokindir. IL-13, STAT6 sinyal iletilme yolağını aktive ederek periostin genini harekete geçirir. Bu durum özellikle astım ve diğer inflamatuar olaylarda IL-13 ve periostin seviyelerinin artmasına yol açar. Yapılan astım ile ilgili çalışmalarda periostin ve IL-13 düzeyleri yüksek bulunmuş olup; biz de bu çalışmada hışıltılı çocuklarda periostin ve IL-13 düzeylerinin ölçülmesini ve astım prediktif indeksiyle ilişkisi olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 6-36 ay yaş aralığında hışıltılı çocuk tanısı alan 88 ve sağlıklı 40 çocuk olmak üzere toplam 128 hasta alındı. Hışıltılı çocuklar astım prediktif indeksine göre 40 astım prediktif indeksi pozitif hışıltılı çocuk ve 48 astım prediktif indeksi negatif hışıltılı çocuk olarak ayrıldı. Çalışma gruplarında demografik özellikler, deri prik testi, mutlak eozinofil sayısı ve serum immünoglobulin düzeyleri değerlendirildi. Tüm olgulardan kan örnekleri alınarak serumda periostin ve IL-13 düzeyleri çalışıldı. Bakılan parametrelerin astım prediktif indeksi ile ilişkili olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarının yaşları arasında istatiksel fark yoktu. Hasta grubunda 53 (%60,2) ve kontrol grubunda 16 (%40) erkek hasta vardı. Grupların cinsiyet dağılımları arasında istatistiksel olarak fark yoktu. Gruplar arasında mutlak eozinofil sayısı, eozinofil yüzdesi, immünoglobulin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Hışıltılı çocuklarda serum periostin ve IL-13 düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti. Gruplar karşılaştırıldığında da hem IL-13 hem periostin astım prediktif indeksi negatif grupta daha yüksekti. Astım prediktif indeksi negatif ve astım prediktif indeksi pozitif grupların periostin ve IL-13 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, astım prediktif indeksi negatif hastaların periostin ve IL-13 seviyeleri, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek saptandı. Sonuç: Serum periostin ve IL-13 düzeyleri hışıltılı çocuklarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Periostin ve IL-13' ün çocukluk çağı hışıltı patogenezinde rol oynayabileceği düşünülebilir. Bu sonuçlar, periostin ve IL-13'ün astım tanısında potansiyel biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu konuda yapılacak farklı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SERUM PERIOSTIN AND IL-13 LEVELS IN POSITIVE AND NEGATIVE WHEEZING CHILDREN ACCORDING TO THE ASTHMA PREDICTIVE INDEX AND HEALTHY CONTROLS ABSTRACT Objective: Wheezing infants are defined as children who experience wheezing episodes lasting more than one month or recurring three or more times within a year without an underlying distinct cause. Since early-life wheezing episodes may serve as an initial indication of asthma development, distinguishing between transient and persistent wheezing in infancy is crucial. However, no biochemical or genetic biomarker has been identified to predict the progression of infants to asthma. Periostin is an extracellular matrix protein involved in tissue repair, cell adhesion, migration, and tissue remodeling. It is secreted by epithelial cells, osteoblasts, and fibroblasts, among other inflammatory cells. Periostin promotes the proliferation of fibroblasts and other cells in the lungs, stimulating the production of structural proteins such as collagen. This leads to fibrosis and permanent alterations in airway structure. Interleukin-13 (IL-13) is a pro-inflammatory cytokine encoded by the IL-13 gene in humans, playing a role in immunoglobulin regulation, inflammation, anti-parasitic responses, fibrogenesis, and allergic reactions. IL-13 activates the periostin gene via the STAT6 signaling pathway, contributing to increased levels of IL-13 and periostin in asthma and other inflammatory conditions. Previous studies on asthma have reported elevated levels of periostin and IL-13. In this study, we aimed to measure periostin and IL-13 levels in wheezing children and evaluate their association with the Asthma Predictive Index (API). Materials and Methods: A total of 128 children aged 6 to 36 months were included in the study, comprising 88 children diagnosed with wheezing and 40 healthy controls. Wheezing children were classified based on the API into two subgroups: 40 children with a positive API and 48 children with a negative API. Demographic characteristics, skin prick test results, absolute eosinophil count, and serum immunoglobulin levels were assessed in the study groups. Blood samples were collected from all participants to analyze serum periostin and IL-13 levels, and their associations with the API were evaluated. Results: No statistically significant difference was observed in age between the patient and control groups. Among the patient group, 53 (60.2%) were male, while 16 (40%) were male in the control group, with no significant difference in gender distribution between the groups. No statistically significant differences were found between groups in terms of absolute eosinophil count, eosinophil percentage, or immunoglobulin levels. However, serum periostin and IL-13 levels were significantly higher in the wheezing children compared to the control group. Similarly, periostin and IL-13 levels were significantly higher in the API-negative group than in the API-positive group. Although there was no statistically significant difference in IL-13 levels between API-positive and API-negative groups, IL-13 levels in API-negative patients were significantly higher than those in the control group. Conclusion: Serum periostin and IL-13 levels were found to be significantly higher in wheezing children compared to healthy controls, suggesting that periostin and IL-13 may play a role in the pathogenesis of childhood wheezing. These findings indicate that periostin and IL-13 could serve as potential biomarkers for asthma diagnosis. Further studies are needed to validate these findings.